Search

Zviceranët miratojnë ligjin për të përshpejtuar zhvillimin e energjisë së rinovueshme

12 Qershor, 2024


Një shumicë e madhe e zviceranëve (68.72 për qind) miratuan me referendum të dielën ligjin për energjinë elektrike që synon përshpejtimin e zhvillimit të energjisë së rinovueshme, sipas rezultateve zyrtare përfundimtare.

“Popullsia zvicerane ka marrë një vendim të rëndësishëm për furnizimin tonë me energji elektrike”, tha Aleanca për Furnizimin me Energji Elektrike të Sigurt dhe të Përballueshëm, duke mbledhur përkrahësit e ligjit, transmeton albinfo.ch.

Ky ligj, i mbështetur nga OJQ të mëdha, si World Wide Fund (WWF) dhe Greenpeace, synon të garantojë “një furnizim të sigurt me energji elektrike të bazuar në energjinë e rinovueshme”, ndërsa vendi alpin shpreson të arrijë neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050.

Greenpeace tha se me këtë “fitore”, “[energjia] bërthamore bëhet e vjetëruar” dhe i kërkoi grupit zviceran të energjisë Axpo të “caktojë një afat përfundimtar për ndërprerjen e shpejtë dhe përfundimtare të funksionimit të dy reaktorëve të termocentralit bërthamor Beznau”.

“Këto janë ndër më të vjetrat që janë ende në veprim në planet dhe paraqesin probleme të pazgjidhshme sigurie”, tha OJQ-ja në një deklaratë për shtyp.

Një sondazh përfundimtar në fund të majit parashikoi 73 për qind mbështetje për ligjin, shkruan thelocal.

Më pak se dy muaj më parë, Zvicra u bë vendi i parë që u dënua ndonjëherë nga një gjykatë ndërkombëtare për mosbërjen e mjaftueshme për të luftuar ndryshimet klimatike, në një vendim të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

Ligji i ri u miratua nga Parlamenti vitin e kaluar dhe pavarësisht se shumica e organizatave mjedisore e mbështetën legjislacionin, disa grupe më të vogla e kundërshtuan atë dhe arritën të fitonin mjaft mbështetje për të shkaktuar këtë referendum.

Ata thanë se kjo do të çonte në “shkatërrimin e panevojshëm të peizazheve”. Ata kanë frikë se do të përshpejtojë projektet energjetike në shkallë të gjerë dhe do të shohin peizazhet e pacenuara alpine të Zvicrës të suvatuara në turbinat e erës dhe panelet diellore.

Kundërshtuesit dënojnë gjithashtu kufizimet në mundësitë e banorëve vendas për të nisur ankesat kundër ndërtimit të instalimeve të reja të energjisë së rinovueshme.

Këto organizata, duke përfshirë edhe Fondacionin Franz Weber, konsiderojnë se nuk ka arsye për të instaluar parqe të mëdha diellore në kullotat malore, sepse ka hapësirë ​​të mjaftueshme në çati dhe fasada.

Me këtë votim, “mbrojtja e natyrës në Zvicër është dobësuar ndjeshëm”, tha fondacioni.

Partia më e madhe e Zvicrës, Partia Popullore Zvicerane (SVP) e së djathtës, ishte kundër ligjit, kryesisht në emër të mbrojtjes së energjisë bërthamore civile, e cila siguroi 32.4 për qind të prodhimit total të energjisë elektrike vitin e kaluar.

“Ligji për energjinë elektrike sjell pak energji elektrike, të pasigurt, për shumë para dhe degradim masiv të natyrës”, tha partia pas votimit.

SVP mendon se energjitë e rinovueshme nuk garantojnë sigurinë e energjisë për shkak të natyrës së tyre të luhatshme. Ai synon të rrisë kontributin e vogël aktual të energjisë së erës dhe diellore në përzierjen energjetike të Zvicrës dhe të rrisë me shpejtësi prodhimin e energjisë hidrike në mënyrë që vendi i pasur pa dalje në det të jetë më pak i varur nga importimi i energjisë elektrike.

Ligji parashikon vendosjen e paneleve diellore në çatitë dhe fasadat e ndërtesave. Ai gjithashtu lehtëson kushtet e planifikimit për turbinat me erë dhe instalimet e mëdha diellore.

“Rezervat e shpendëve shtegtarë”

Qeveria pranon se apelimet gjyqësore kundër projekteve të mëdha energjetike “ndoshta do të kenë më pak gjasa të kenë sukses se më parë”.

Por u theksua se projektet do të shqyrtohen rast pas rasti dhe ndërtimi i instalimeve të mëdha në “biotope me rëndësi kombëtare” dhe rezervimet e shpendëve migrues do të mbeten të paligjshme, megjithëse me disa përjashtime.

Ligji përshkruan gjithashtu 16 projekte hidroelektrike, një sektor që vitin e kaluar përfaqësonte 56.6 për qind të prodhimit kombëtar të energjisë elektrike. Këto përfshijnë ndërtimin e digave të reja ose ngritjen e atyre ekzistuese.

Zviceranët votuan edhe për tema të tjera të dielën.

Ata hodhën poshtë, me 55,47 për qind, një nismë popullore nga e majta për të kufizuar kontributet shëndetësore në 10 për qind të të ardhurave dhe, me 62,77 për qind, një nismë për të ulur kostot shëndetësore.

Tutje gjithashtu anashkaluan me 73.73 për qind një iniciativë popullore “Për liri dhe integritet fizik” të nisur nga kundërshtarët e masave anti-Covid, e cila kërkonte që personat që në të ardhmen mund të refuzonin të japin pëlqimin e tyre, për shembull, për vaksinim dhe pas kësaj të mos dënoheshin.

/albinfo.ch