Search

Prodhuesi më i madh i burimeve të rinovueshme në Evropë redukton planet për impiantet eolike dhe diellore

28 Qershor, 2024


Prodhuesi më i madh Evropian i energjisë së rinovueshme po zvogëlon planet për të ndërtuar impiante të reja me energji eolike dhe diellore, për shkak të çmimeve më të ulëta të energjisë elektrike dhe kostove më të larta.

Shefja ekzekutive e Statkraft, Birgitte Vartdal, e cila mori detyrën në prill, është zotuar të “mprehë” strategjinë për t’u përballur në një mjedis më të ashpër.

“Tranzicioni nga energjia fosile në energjinë e rinovueshme, po ndodh me një ritëm në rritje në Evropë dhe në pjesën tjetër të botës. Megjithatë, kushtet e tregut për të gjithë industrinë e energjisë së rinovueshme janë bërë më sfiduese”, tha ajo.

Indeksi Global i Energjisë së Pastër S&P, i cili përfshin prodhuesit e turbinave me erë dhe paneleve diellore, ka rënë 25 për qind që nga korriku i vitit të kaluar, ndërsa fondet e kapitalit ESG kanë vuajtur 38 miliardë dollarë në dalje këtë vit deri në fund të majit, thotë Barclays.

Statkraft, i cili është në pronësi të shtetit norvegjez dhe kryesisht prodhon energji nga flota e tij e madhe e hidrocentraleve, njoftoi planet për të ngadalësuar rritjen e kapacitetit.

Tani synon të instalojë 2-2,5 GW të magazinimit të erës, diellit dhe baterive në tokë çdo vit nga viti 2026 e tutje – potencialisht të mjaftueshme për të furnizuar me energji elektrike rreth 2,5 milionë familje. Kjo krahasohet me një objektiv të mëparshëm prej 2.5-3 GW në vit, nga 2025 dhe 4 GW në vit nga 2030.

Për erën në det të hapur, kompania synon të zhvillojë 6-8 GW në total deri në vitin 2040, nga objektivi i saj i mëparshëm prej 10 GW.

Ørsted i Danimarkës, zhvilluesi më i madh në botë i erës në det të hapur, uli objektivat e tij për vitin 2030, me më shumë se 10 GW, pasi hasi në vështirësi në projektet amerikane.

Ndërkohë, EDP e Portugalisë gjithashtu uli objektivat vjetorë në maj, duke fajësuar “çmimet më të ulëta të energjisë elektrike dhe një mjedis me norma më të larta interesi”, tha shefi ekzekutiv Miguel Stilwell d’Andrade në atë kohë.

Lëvizjet vijnë pavarësisht shtytjes politike në rritje për burimet e rinovueshme, me vendet, që ranë dakord në samitin e klimës COP28 nëntorin e kaluar, për të provuar të trefishojnë kapacitetin global të burimeve të rinovueshme deri në vitin 2030.

“Projektet janë bërë shumë më sfiduese dhe kthimet relative thjesht nuk janë aty,” tha Vegard Wiik Vollset, nënkryetar dhe kreu i burimeve të rinovueshme dhe energjisë në Rystad Energy, një firmë konsulence.

Sa i përket hidrogjenit, Statkraft ka ulur objektivin e tij prej 2 GW deri në vitin 2030, në 1-2 GW deri në 2035.

Karburanti shihet nga shumë qeveri si kritik, për objektivat e dekarbonizimit, por kërkon mbështetjen e qeverisë për të nisur zinxhirët e furnizimit dhe kërkesën.

Engie, kompania franceze e mbështetur nga shteti, e shtyu objektivin e saj për të zhvilluar 4 GW projekte hidrogjeni nga viti 2030 në 2035, duke argumentuar se “zhvillimi dhe strukturimi [i tregut] është më i ngadalshëm se sa ishte parashikuar një vit më parë”.

/Financial Times