Search

Burimet e ripërtëritshme përbëjnë më shumë se 30 për qind të prodhimit të energjisë elektrike në botë

10 Maj, 2024


Rritja e energjisë solare dhe të erës e shtyu prodhimin e burimeve të rinovueshme në një rekord prej 30 për qind të prodhimit global të energjisë elektrike në vitin 2023, duke vendosur objektivin global për të trefishuar kapacitetin e burimeve të rinovueshme deri në vitin 2030, thuhet në një raport të “think-tankut” Ember, shkruan Business Insider.

Ulja e përdorimit të karburanteve fosile dhe emetimeve në sektorin e energjisë, shihet si jetike për përmbushjen e objektivave globale të klimës.

Më shumë se 100 vende në samitin e klimës COP28 në Dubai vitin e kaluar, ranë dakord të trefishojnë kapacitetin e energjisë së rinovueshme deri në vitin 2030, transmeton Telegrafi.

Rishikimi Global i Energjisë Elektrike i Ember tregoi se burimet e rinovueshme siguruan 30.3 për qind të energjisë elektrike globale vitin e kaluar, nga 29.4 për qind në vitin 2022, pasi rritja e projekteve, veçanërisht e energjisë solare, rriti kapacitetin.

“Rritja e kapacitetit solar që ndodhi gjatë vitit 2023 zhbllokon me të vërtetë mundësinë që ne të jemi në gjendje të arrijmë atë nivel të burimeve të rinovueshme deri në vitin 2030 dhe trefishimin e kapacitetit që ishte premtuar në COP28”, tha Dave Jones, drejtori i Ember.

Më shumë se gjysma e shtesave globale në kapacitetin solar dhe të erës erdhën në Kinë vitin e kaluar, thuhet në raport, me gjenerimin total global të diellit me 23.2 për qind dhe energjinë e erës me 9.8 për qind.

Ekspertët e industrisë kanë thënë se çështjet rreth lidhjeve në rrjet dhe lejeve për projekte të reja duhet të zgjidhen në mënyrë që objektivi të arrihet.

/Telegrafi