Search

BE, prodhimi i energjisë diellore dhe të erës u rrit me 46 për qind

12 Qershor, 2024


Prodhimi i energjisë nga era dhe dielli në Bashkimin Evropian është rritur me 46% që nga viti 2019, kur Komisioni aktual Evropian mori detyrën, deri në vitin 2023, duke zhvendosur një të pestën e prodhimit të energjisë fosile të bllokut, tregon raporti i think tank “Ember Trust “.

Komisioni propozoi një objektiv prej 45% të pjesës së burimeve të rinovueshme të energjisë në përzierjen e përgjithshme të energjisë deri në vitin 2030. Megjithatë, ky synim është nën një farë presioni si sondazhe për zgjedhjet e Parlamentit Evropian që do të mbahen më 6-9 qershor. Grupet pro-evropiane rreth qendrës politike – qendra e djathtë, qendra e majtë, të gjelbërt dhe liberalët – do të kenë një shumicë më të vogël se tani, ndërsa e djathta ekstreme do të ketë rritje. Ndërsa shumë nga politikat e BE-së për të kufizuar emetimet e gazeve serrë janë tashmë në fuqi, disa ligje do të rishikohen gjatë pesë viteve të ardhshme dhe zbatimi i legjislacionit më ambicioz mund të jetë më i vështirë.

Që nga viti 2019, kapaciteti i erës dhe diellit në BE është rritur me 65%. Kapaciteti i erës u rrit me 31% në 219 gigavat (GW) në 2023, ndërsa energjia diellore u rrit me më shumë se 257 GW, e barabartë me instalimin e më shumë se 230,000 paneleve diellore çdo ditë gjatë katër viteve, duke përjashtuar këtë zgjerim të karburantit fosil do të bjerë me vetëm 1.9%. (21 TWh) në vend të 22%, pasi kërkesa më e ulët për energji elektrike u kompensua nga reduktimi i prodhimit nga burime të tjera të energjisë së pastër, thuhet në raport.

Kapaciteti shtesë diellor dhe i erës ndihmoi që pjesa e totalit të burimeve të rinovueshme të arrijë në 44% të përzierjes së energjisë elektrike të BE-së në vitin 2023, nga 34% në 2019. Në të njëjtën kohë, rënia e prodhimit të energjisë elektrike me qymyr dhe gaz ka çuar në uljen e peshës së prodhimit të energjisë elektrike nga lëndët djegëse fosile nga 39% në 32.5%.

BE-ja zbaton disa politika për të promovuar zhvillimin dhe vendosjen e burimeve të rinovueshme të energjisë. Ato synojnë të reduktojnë varësinë e bllokut nga lëndët djegëse fosile, të zbusin ndryshimet klimatike dhe të arrijnë qëllimet afatgjata të dekarbonizimit. Këtu janë disa aspekte kryesore të politikave ekzistuese:

Blloku i ka vendosur vetes synimin që të paktën 32 për qind e energjisë të vijë nga burime të rinovueshme deri në vitin 2030. Ky objektiv u rishikua në 45% në planin “REPowerEU”, i cili lidhet me misionin për të reduktuar me shpejtësi varësinë e Bashkimit nga karburantet fosile ruse. BE synon gjithashtu të rrisë pjesën e energjisë nga burimet e rinovueshme në sektorin e transportit, ngrohjes dhe ftohjes, si dhe në industri.

/rtsh.al