Search

Sllovakia vazhdon me largimin e qymyrit si zgjidhje për krizën energjetike

13 Maj, 2022


Sllovakia ka konfirmuar se termocentrali i qymyrit Novacky me kapacitet 266MW do të mbyllet sic është planifikuar në fund të vitit 2023, duke demonstruar që vendet Evropiane mund të vazhdojnë me planet për të larguar qymyrin dhe për të ulur varësinë ndaj importet e burimeve fosile nga Rusia në të njëjtën kohë.

Lajmin e ka bërë të ditur Beyond Coal Europe, ku është shkruar se termocentrali Novacky është emetuesi i dytë më i madh i karbonit në vend, duke prodhuar 1.16 milion ton të CO2 për vitin 2021, dhe prodhues i energjisë elektrike me cmimet ndër më të shtrenjtat në Evropë.

Qeveria ka deklaruar në 2018 se do të ndalojë të gjitha subvencionet për minierat e qymyrit në fillim të vitit 2023, duke sinjalizuar fundin e dy minierave që furnizojnë Novacky, dhe në këtë mënyrë edhe vet termocentralin.

Planet janë bërë tashmë për të plotësuar kapacitetin e termocentralit me 80 MW energji diellore, e cila do të ndërtohet në zonat e qymyrit që do të dalin së shpejti në pension.

“Sllovakia ka të drejtë t’i përmbahet planit të saj për heqjen e thëngjillit, sepse përfundimi i flukseve financiare për agresionin rus, zgjidhja e krizës së çmimeve të energjisë dhe ndalimi i ndryshimeve klimatike kërkojnë të njëjtën zgjidhje: ndaloni djegien e lëndëve djegëse fosile,” tha Kathrin Gutmann, drejtoreshë e fushatës në Europe Beyond Coal.

“Vendimi i Sllovakisë për të kthyer vendet e papërdorura të qymyrit në ferma diellore është një vendim i zgjuar. Këto hapësira të mëdha të hapura zotërojnë pjesën më të madhe të infrastrukturës së nevojshme për të pritur instalimet diellore, dhe të kombinuara me teknologjitë e avancuara të ruajtjes së energjisë, mund të ofrojnë vazhdimisht një ngarkesë bazë me kosto të ulët, energji të qëndrueshme pa fosile. Qeveritë në të gjithë Evropën duhet të shikojnë se sa të lira dhe të drejtpërdrejta janë këto konvertime dhe t’i inkorporojnë ato në strategjitë e tyre të reagimit ndaj krizave”, ka shtuar ajo.

Në një shenjë tjetër se rënia strukturore e qymyrit mbetet e mbyllur fort, Ministri bullgar i Mjedisit muajin e kaluar njoftoi se operimet në termocentralin 71-vjeçar të vendit, 120 MW me linjit Maritsa III do të pezulloheshin pas shkeljeve të vazhdueshme të standardeve të cilësisë së ajrit. [3]. Operatori i uzinës po apelon vendimin.

Termocentrali “Marica 3” nuk do të rifillojë punën

Lexo më shumë

Greqia është duke bërë progres më të shpejtë në largimin e qymyrit nga gjenerimi i energjisë elektrike

Lexo më shumë

Maqedonia e Veriut zgjat afatin për largimin e qymyrit në 2030

Lexo më shumë

Mali i Zi do të përcaktojë datën për largimin e qymyrit në planin kombëtar për energji dhe klimë

Lexo më shumë