Search

Rekord i emetimeve globale nga energjia

05 Mars, 2024


Emetimet globale të dioksidit të karbonit -CO2 të lidhura me energjinë arritën një rekord të lartë vitin e kaluar, të nxitura pjesërisht nga rritja e përdorimit të karburanteve fosile në vendet ku thatësirat penguan prodhimin e hidrocentraleve.

Të dhënat u publikuan në një raport të fundit të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë.

Shkencëtarët bëjnë apel se do të nevojiten reduktime të mëdha në emetimet e CO2, kryesisht nga djegia e lëndëve djegëse fosile në vitet e ardhshme, për të kufizuar një rritje globale të temperaturave dhe për të parandaluar ndryshimet klimatike.

Emetimet globale nga energjia u rritën me 410 milionë tonë ose 1.1%, në vitin 2023 në 37.4 miliardë tonë, tregoi analiza e IEA.

Një zgjerim global në teknologjinë e pastër si automjetet e erës, diellore dhe elektrike ndihmoi në frenimin e rritjes së emetimeve, e cila ishte 1.3% në 2022-shin. Por një rihapje e ekonomisë së Kinës, rriti përdorimin e karburanteve fosile në vendet me prodhim të ulët të energjisë hidrike dhe një rikuperim në sektorin e aviacionit çoi në një rritje të përgjithshme. Ndër të tjera lëvizjet për të zëvendësuar prodhimin e humbur të hidrocentraleve për shkak të thatësirave ekstreme përbënin rreth 40% të rritjes së emetimeve, ose 170 milionë tonë CO2.

Emetimet e lidhura me energjinë në Shtetet e Bashkuara ranë me 4.1% me pjesën më të madhe të reduktimit që vjen nga sektori i energjisë elektrike, sipas raportit. Në Bashkimin Europian emetimet nga energjia ranë me pothuajse 9% vitin e kaluar, të nxitura nga një rritje në prodhimin e energjisë së rinovueshme dhe një rënie në prodhimin e energjisë me qymyr dhe gaz. Në Kinë, emetimet nga energjia u rritën me 5.2%, me kërkesën për energji në rritje ndërsa vendi u rikuperua nga bllokimet e lidhura me COVID-19.

Megjithatë, Kina kontribuoi gjithashtu me rreth 60% të shtesave globale të automjeteve diellore, të erës dhe elektrike në vitin 2023. Automjetet elektrike në nivel global përbënin një në pesë shitje makinash të reja në vitin 2023, duke arritur në 14 milionë dhe më shumë se 35% në nivelin e vitit 2022.