Search

Zvicër: Energjia e erës u fuqizua nga stuhitë

08 Shkurt, 2024


Në vitin 2023, impiantet zvicerane vendosën një rekord prej 169 milionë kilovat orë, veçanërisht falë erërave të forta vjeshtën e kaluar.

Me 169 milionë kilovat orë, energjia e erës e prodhuar në Zvicër mbuloi nevojat e pothuajse 153,000 njerëzve në vitin 2023. Është një rekord i ri, siç bëri të ditur sot (e mërkurë) shoqata Suisse Eole. Krahasuar me një vit më parë, termocentralet kanë prodhuar 12.5% më shumë energji elektrike.

Rezultati i atribuohet veçanërisht stuhive që goditën Zvicrën vjeshtën e kaluar, me erëra të forta që gjeneruan kulmin e prodhimit. Ferma e erës Peuchapatte në kantonin Jura, për shembull, vendosi një rekord të ri të të gjitha kohërave prej 17.1 milion kilovat orë, duke prodhuar 43% më shumë se sa pritej.

“Turbinat me erë janë të afta të prodhojnë energji me erëra deri në 150 kilometra në orë”, shpjegon Lionel Perret, drejtor i Suisse Eole, cituar në një shënim. Dhe ai thekson se fillimi i vitit 2024 ishte gjithashtu “me erë jashtëzakonisht”. Për më tepër, duke marrë parasysh që gjashtë turbina janë lidhur në rrjet në Sainte-Croix (VD), prodhimi rekord pritet përsëri këtë vit.

/VOAL