Search

Turqia po kryen shpime të reja: Eksplorime në tre zona të rëndësishme në Detin e Zi

25 Mars, 2024


Shumë e varur nga importet për nevojat e saj energjetike, Turqia shton ndjeshëm përpjekjet në kërkimin e hidrokarbureve dhe tashmë po zhvillon fushën e gazit natyror prej 710 miliardë metër kub në Detin e Zi, e cila u zbulua në gusht 2020.

Në prill 2023, vendi filloi pompimin e gazit natyror nga fusha e Sakarya në rrjetin kombëtar përmes një tubacioni të lidhur me Impiantin e Përpunimit të Gazit Natyror Filyos. Dhe sapo projekti në fjalë të arrijë kapacitetin e plotë, ai do të mbulojë afërsisht 30% të nevojave vjetore të vendit për gaz natyror.

Ministri turk i energjisë, Bayraktar theksoi nevojën për të rritur kërkimin e burimeve vendase për të reduktuar varësinë nga importet e energjisë. Ai shtoi se vendi duhet të eksplorojë dhe prodhojë naftë, gaz natyror dhe qymyr. Nëse ka miniera, ar, bakër dhe zink, duhet të zbulohen dhe zhvillohen. Një nga synimet në vizionin e vitit 2053 të paraqitur nga presidenti Erdogan është t’i jepet fund varësisë energjetike të Turqisë.

Rreth 3.5 milionë metër kub gaz natyror, ekuivalente me nevojat e gazit të 1.4 milionë familjeve, janë konsumuar nga fusha e Sakarya deri më sot. Fluksi i gazit natyror në rrjetin e Turqisë arriti në 51.48 miliardë metra kub (bcm) në vitin 2023, 8% më pak nga viti në vit, sipas të dhënave zyrtare.

Rënia e nivelit të prurjeve u lidh me motin më të ngrohtë se sa pritej për muajt e dimrit, duke çuar në uljen e kërkesës për gaz natyror. Mund të ketë një hendek deri në 5% midis konsumit total dhe sasisë hyrëse në Turqi, e cila gjithashtu eksporton gaz natyror. Turqia ka derdhur miliarda dollarë për zgjerimin dhe forcimin e infrastrukturës dhe rrjetit të gazit natyror. Ajo po përpiqet gjithashtu të trajtojë ndryshimet klimatike dhe të sigurojë një të ardhme më të pastër të energjisë.

Ministri foli dhe për ndërtimin e termocentralit të parë bërthamor të Turqisë në provincën e Mersinës në bregdetin jugor të Mesdheut. Termocentrali Bërthamor Akkuyu (NPP), i ndërtuar nga kompania shtetërore ruse e energjisë atomike Rosatom, do të ketë katër reaktorë dhe do të sigurojë 10 % të konsumit të energjisë elektrike të Turqisë. Funksionimi i reaktorit të parë pritet këtë vit dhe termocentrali do të ketë një kapacitet total të instaluar prej 4.800 megavat. Ai vlerësohet të kushtojë rreth 20 miliardë dollarë dhe pritet të jetë plotësisht funksional deri në vitin 2028.

Fabrika është pjesë e planit ambicioz të Turqisë për të trefishuar kapacitetin e saj të energjisë së rinovueshme deri në vitin 2053, ndërsa ajo përpiqet të bëhet një ekonomi neutrale ndaj karbonit.

Siç vë në dukje Daily Sabah, qëllimi përfundimtar i vendit është të rrisë kapacitetin e tij të prodhimit të energjisë bërthamore në 20 gigavat, pothuajse katër herë më shumë se sa mund të prodhojë centrali Akkuyu. Turqia është në bisedime me disa vende, përfshirë Rusinë, për të ndërtuar një termocentral të dytë në qytetin Sinop të Detit të Zi. Për të zbatuar programin e saj ambicioz të energjisë, Turqia rriti buxhetin e saj të minierave këtë vit me 34% në 106 miliardë paund.

/SCAN