Search

RWE u ofron kompanive gjermane pronësinë në fermën e saj me erë 1 GW në det të hapur

23 Qershor, 2022


Për t’u dhënë bizneseve industriale të mesme në Gjermani mundësinë për të garantuar furnizimin me energji elektrike të gjelbër, RWE dhe Commerzbank duan të krijojnë Fondin Green Mittelstand.

Të dy bizneset deklaruan pas nënshkrimit të një memorandumi mirëkuptimi se “nocioni është sa i ri aq edhe i arsyeshëm”.

Lajmin e ka bërë të ditur balkangreenenergyneës, ku është raportuar se RWE dhe Commerzbank planifikon që të ndërojë një park të erës në det të hapur me një kapacitet të instaluar prej rreth 1 gigavat (GË), duke aplikuar për një shtrat deti për objektin në ankandet që pritet të zhvillohen në vitin 2023. Kompania gjermane e energjisë do të zhvillojë, ndërtojë dhe operojë parkun me erë.

RWE planifikon që të mbajë 51% të aksioneve dhe 49% të mbetura do t’i ofrohen firmave të mesme nga Commerzbank nëpërmjet Fondit Green Mittelstand, thanë ata.

Kompanive më të vogla do t’i ofrohen dy mundësi për të siguruar energji elektrike të gjelbër

Fondi do të ofrojë nënshkrimin e marrëveshjeve afatgjata të blerjes së energjisë elektrike (PPA), deri tani e mundur vetëm për kompanitë e mëdha.

Plani është që të fillojë me një këst që korrespondon me një kapacitet prej 5 MW – i përshtatur për nevojat për energji elektrike të subjekteve të mesme.

Mundësia e dytë është të marrësh pjesë drejtpërdrejt në parkun e erës të planifikuar në det të hapur nëpërmjet financimit individual dhe zgjidhjeve kreditore për investime në kapital. Sipas RWE dhe Commerzbank, të dy opsionet mund të kombinohen.

Michael Kotzbauer, anëtar i Bordit të Drejtorëve Menaxhues në Commerzbank përgjegjës për klientët e korporatave, tha se me zgjidhjen inovative, banka dëshiron në veçanti t’u japë firmave të mesme akses në prodhimin e energjisë elektrike të gjelbër nga turbinat e erës në det të hapur dhe kështu të kontribuojë në financimin e tranzicioni i energjisë në Gjermani.

Akti gjerman i Energjisë së Erës në Det duhet të ndryshohet për të mundësuar investime në erën në det të hapur

Qeveria planifikon të ndryshojë Energjinë Gjermane të Erës në Det për të rritur prodhimin e burimeve të rinovueshme dhe për të arritur neutralitetin klimatik deri në vitin 2045.

Sipas Ulf Kerstin, Shefi Tregtar Offshore Ëind i RWE, energjia elektrike e gjelbër me çmime konkurruese është premtimi i një kombi industrial të qëndrueshëm me një traditë të fortë të “Mittelstand”.

Koncepti i RWE hap mundësi të mëdha për këtë sepse mund të mbështesë kompanitë dhe tranzicionin energjetik, tha ai dhe shtoi se energjia elektrike nga jashtë mund të ofrohet me çmime konkurruese.