Search

Prodhuesit koreano-jugor të baterive EV pushojnë nga puna punëtorët dhe pakësojnë investimet në SHBA

23 Nëntor, 2023


Prodhuesit kryesorë të baterive po zvogëlojnë investimet e tyre në Amerikën e Veriut dhe po pushojnë punëtorët ndërsa industria e automjeteve elektrike në SHBA po përballet me kërkesën e ngadaltë.

LG Energy Solution, një nga tre prodhuesit më të mirë në botë të baterive EV që ka sipërmarrje të përbashkëta me General Motors, Honda dhe Hyundai në SHBA, njoftoi këtë muaj se do të pushonte nga puna 170 punëtorë në fabrikën e saj në Michigan. Prodhuesi i baterive koreano-jugore SK On, i cili nënshkroi një marrëveshje 11 miliardë dollarësh me Ford në 2021 për të ndihmuar në elektrifikimin e flotës së prodhuesit amerikan të makinave, tha se po i linte punëtorët në pushim pasi zvogëlon prodhimin në fabrikën e tij në Gjeorgji.

SK pushoi nga puna më shumë se 100 punëtorë në të njëjtën fabrikë në shtator dhe po vonon nisjen e një fabrike të dytë në Kentaki, një sipërmarrje e përbashkët me Ford, e cila ishte planifikuar të fillonte funksionimin në 2026. “Tregu duket se po kalon një korrigjim,” tha Lee Hang-koo, president i Institutit Jeonbuk të Teknologjisë së Konvergjencës Automobilistike (JIAT). “Ka një shqetësim në rritje për mbikapacitetin, pasi në një periudhë të shkurtër kohore janë bërë shumë investime në këtë sektor.”

Të ndihmuara nga kreditë tatimore sipas legjislacionit kryesor të klimës të Presidentit Joe Biden, kompanitë koreano-jugore të baterive janë bërë pjesë përbërëse e prodhimit të automjeteve elektrike në SHBA, duke krijuar sipërmarrje të përbashkëta me prodhuesit e makinave të Amerikës së Veriut për të prodhuar bateri. Por në muajt e fundit Ford, GM dhe Tesla kanë ndërprerë planet e tyre për të zgjeruar kapacitetin e tyre të prodhimit të EV, pasi kërkesa e konsumatorëve është dëshmuar më e dobët se sa pritej.

Në një deklaratë, LGES tha se po pushonte pothuajse 10 për qind të fuqisë punëtore në vendin e saj tërësisht në pronësi në Hollandë, Michigan. Ai tha se kjo ishte pjesërisht për shkak të “prodhuesve të automjeteve që riorganizuan shpejtësinë e tranzicionit EV”. “LG Energy Solution vazhdon të rritet dhe ka një të ardhme të ndritur në industrinë e automobilave”, tha kompania, duke shtuar se planifikon të punësojë rreth 1000 punëtorë të tjerë pasi të përfundojë zgjerimi i fabrikës së saj në Michigan në tremujorin e tretë të vitit të ardhshëm.

Tim Bush, një analist i baterive me bazë në Seul për UBS, tha se prodhuesit e vjetër të makinave Ford dhe GM mbajnë përgjegjësinë më të madhe për rënien e kërkesës. Analistët e UBS muajin e kaluar ulën parashikimin e tyre për rritjen në tregun e EV në SHBA vitin e ardhshëm nga 45 për qind në 10 për qind. “Ata nuk po shesin automjete elektrike të përballueshme,” tha Bush, duke vënë në dukje se nxitja tatimore prej 7,500 dollarësh e përfshirë në Aktin e Reduktimit të Inflacionit të Bidenit ishte krijuar për të ndihmuar në bërjen e modeleve EV të nivelit fillestar më të aksesueshëm. “Ata po shesin SUV dhe kamionçina dhe makina që kushtojnë rreth 80,000 dollarë, por ata kanë shumë pak në rrugën e një automjeti të nivelit fillestar ose të tregut masiv.”