Search

Një miliarder qymyri po ndërton centralin më të madh në botë të energjisë së pastër dhe është pesë herë më i madh se Parisi

22 Mars, 2024


Pesë herë më e madhe se Parisi. E dukshme nga hapsira. Parku i energjisë më i madh në botë. Energji e mjaftueshme për të fuqizuar Zvicrën.

Shkalla e projektit që po transformon pjerrësira të thella të shkretëtira të krahinës së detit të kripës në periferi të Indisë Perëndimore në një nga burimet më të rëndësishme të energjisë së pastër kudo në planet është kaq mbresëlënëse saqë njeriu në krye nuk mund të ndjekë më.

“S’i bëj dot më llogaritë,” tha Sagar Adani për CNN-në në një intervistë javën e kaluar.

Adani është drejtor ekzekutiv i Adani Green Energy Limited (AGEL). Ai është gjithashtu i biri i motrës së Gautam Adanit, njeriut më të pasur të Azisë, i cili pasurohet me 100 miliardë dollarë nga Adani Group, importuesi më i madh i Indisë dhe një nga minatorët kryesorë të karburantit të ndotur.

Njësi e saj e energjisë së pastër AGEL po ndërton parkun e gjërë të energjisë diellore dhe eolicë në shtetin indian të Gujaratit në një kosto prej rreth 20 miliardë dollarësh. Kur të përfundojë në rreth pesë vite, do të jetë parku më i madh i rinovueshëm në botë, dhe do të prodhojë energji të mjaftueshme të pastër për të fuqizuar 16 milion shtëpi indiane.

Suksesi i Parkut të Energjisë Rinovueshme Khavda është jetik për përpjekjet e Indisë për të reduktuar ndotjen dhe për të përmbushur synimet klimatike, ndërsa përmbush nevojat e rritura të energjisë të kombit më popullor dhe ekonomisë më të shpejtë rritëse të botës. Karboni ende llogaritet për 70% të energjisë që gjenerohet në Indi.

E vendosur vetëm 12 milje larg një nga kufijtë më të rrezikshëm të botës që ndan Indinë dhe Pakistanin, parku do të mbulojë më shumë se 200 milje katrorë dhe do të jetë termocentrali më i madh në planet pavarësisht burimit të energjisë, tha AGEL.

“Një rajon kaq i madh, një rajon kaq i lirë, nuk ka shpendësi, nuk ka bimësi, nuk ka banim. Nuk ka përdorim më i mirë alternativ i atij tokës,” tha Adani.

Plani i madh i grupit për energjinë e gjelbër nuk është prekur nga viti i tronditur që ka pasur që nga janari i vitit 2023, kur një short-seller amerikan Hindenburg Research e akuzoi atë për angazhim në mashtrim për dekada.

Konglomerati minator dhe mediatik indian denoncoi raportin e Hindenburgut si “bazë” dhe “malign”. Por kjo nuk ndaloi një rënje të befasishme të tregut të aksioneve që në një moment i shkaktoi humbje më shumë se 100 miliardë dollarë vlerën e kompanive të tij të listuara. Pas publikimit të raportit, pasuria personale e Gautam Adanit u godit edhe ajo, duke rënë më shumë se 80 miliardë dollarë në muajin që pasoi.

Por magnati është rikuperuar që atëherë dhe grupi tani po hedh miliarda në sektorin e energjisë së pastër.

Planifikon të investojë 100 miliardë dollarë në tranzicionin e energjisë në 10 vitet e ardhshme, me 70% të investimeve të cilat janë të dedikuara për energjinë e pastër.

Një nevojë për 1.4 miliardë njerëz

Kthimi i grupit Adani në energjinë e pastër vjen në një kohë kur India ka vendosur disa synime ambicioze klimatike. Kryeministri Narendra Modi ka premtime se burimet rinovueshme si dielli dhe energjia e erës do të mbushin 50% të kërkesave të energjisë së Indisë në fund të këtij dekadi.

Në 2021, Modi u zotua që India do të arrijë emetimet neto zero deri në vitin 2070, çka është ende disa dekada më vonë se ekonomitë e zhvilluara.

Qeveria ka vendosur një qëllim prej 500 gigavatësh (GW) të kapacitetit të gjenerimit të energjisë së pa-fosilizuar deri në vitin 2030. AGEL, kompania më e madhe e energjisë rinovueshme të vendit, synon të sigurojë të paktën 9% të kësaj, me pothuajse 30 GW të gjeneruar nga parku i Khavda në Gujarat vetëm.

Në dështimin e tranzicionit në energji rinovueshme nuk ka opsion, tha Adani.

“Nuk ka zgjedhje për Indinë përveçse të fillojë të bëjë gjëra në një dimension që nuk është menduar kurrë më parë për nga madhësia dhe shkalla,” tha ai, i cili është 30 vjeçar.