Search

Ministri hungarez: Pa Turqinë, furnizimi ynë me energji nuk do të ishte i sigurt

14 Qershor, 2024


Tubacioni i gazit natyror “Rrjedha Turke” është thelbësor për transferimin e sigurt të gazit natyror në Hungari.

Ministri hungarez i Jashtëm dhe i Tregtisë Peter Szijjarto vlerësoi tubacionin e gazit natyror “Rrjedha Turke” si një komponent kyç për sigurinë energjetike të Hungarisë.

Szijjarto, duke folur për Anadolu në margjinat e Forumit Ekonomik Ndërkombëtar në Shën Petersburg (SPIEF), shprehu mirënjohjen e tij për rolin e Türkiyes si një partner i besueshëm, pa të cilin Hungaria do të përballej me probleme serioze në dërgesat e gazit natyror, përballë ndalimit të përçimit të gazit natyror përmes Ukrainës.

Për shkak të embargos energjetike të vendosur nga vendet evropiane ndaj Moskës për shkak të luftës Rusi-Ukrainë, eksportet e gazit rus në Evropë janë kufizuar rëndë. Rrjedhimisht, sasitë e gazit nga Rusia nëpërmjet Ukrainës gjithashtu janë ulur, duke rritur rolin e Türkiyes si një lehtësuese e transferimit të gazit në rajon.

Sipas ministrit hungarez, bashkëpunimi dypalësh mes Türkiyes dhe Hungarisë mbështetet nga marrëdhëniet e ngushta mes dy liderëve, presidentit turk Recep Tayyip Erdoğan dhe kryeministrit hungarez Viktor Orban.

Projekti “Rrjedha Turke” shërben si një lidhje midis rezervave të gjera të gazit të Rusisë dhe rrjetit turk të transportit të gazit, duke forcuar sigurinë energjetike për Türkiyen, si dhe për Evropën Jugore dhe Juglindore.

E shtrirë mbi 930 kilometra përgjatë Detit të Zi, gazsjellësi zbret në rajonin turk të Thrakisë. Përtej rolit të tij në sigurimin e furnizimeve të sigurta me energji në rajon, projekti qëndron si një gur themeli i rritjes ekonomike të vendeve.

Me një kapacitet të konsiderueshëm transporti vjetor prej 31,5 miliardë metrash kub, tubacioni rrit besueshmërinë rajonale të energjisë.