Search

Maqedoni e Veriut: Pesëdhjetë e pesë turbina të erës që do të prodhojnë një teravatë orë energji elektrike dhe 630 vende të reja pune, janë pjesë e përfitimeve të Parkut të ri të erës

26 Qershor, 2024


Kryetari i Qeverisë së Maqedonisë së Veriut Hristijan Mickoski sot ka mbajtur takim me përfaqësuesit e Alkazar enerxhi për investime në energjetikë në vlerë prej 450 milionë euro për pavarësim të plotë energjetikë.

Investimi duhet të sigurojë 20 për qind të energjisë elektrike të nevojshme për vendin tonë. Por a do të jetë i detyruar zhvilluesi të na japë energjinë dhe sa do të paguajë për qiranë e tokës?

Në ditën e dytë të punës, qeveria e re e Maqedonisë së Veriut festoi me pompozitet shpalljen e investimit të madh – parkun e erës që do të ndërtohet nga fondi i investimeve “Alcazar Energy Partners”, i cili ka në fokus burimet e rinovueshme të energjisë.

Parku me erë do të përbëhet nga 55 turbina me erë, të vendosura ndërmjet 3 komunave – Karbinci, Radovish dhe Shtip, ku ka rryma të dëshmuara të forta, të përshtatshme për prodhimin e energjisë elektrike nga era. Investitori i huaj ka paralajmëruar një investim prej më shumë se 500 milionë dollarësh që do t’i mundësojë të përdorë erën tonë dhe të prodhojë energji elektrike për rreth 100.000 mijë familje. Por, për momentin nuk janë dhënë detaje nëse do të jetë i obliguar ta shesë rrymën në tregun maqedonas. Në mënyrë përshkruese, për të treguar kapacitetin e turbinave me erë, u tha se sa i përket kapacitetit të prodhimit të energjisë, ky park me erë do të jetë si dy kompanitë e Shkupit TE-TO, e cila gjithashtu është në pronësi private.

Festa e djeshme për investimin e paralajmëruar ishte dëshmi se ka një marrëveshje për ta realizuar atë, por mbyllja financiare e të gjithë operacionit dhe marrja e lejeve të nevojshme pritet të përfundojë në vitin 2025 dhe ndërtimi të fillojë në fillim të vitit 2026.

“Vetë ndërtimi duhet të zgjasë 24 muaj, por pas 18, apo 20 muajsh, diku në gjysmën e dytë të 2027-ës duhet të shohim elektronet e para në rrjet”, tha Daniel Calderon, bashkëthemelues dhe drejtor i përgjithshëm i “Alcazar Energy”.

Ai nuk specifikoi se si do ta përdornin tokën ku do të ndërtoheshin fermat e erës, nëse do ta blinin apo do ta jepnin me qira, por tha se zakonisht do të ishte një qira dhe pagesat do të bëheshin për komunitetet lokale për jetëgjatësinë e termocentralit. që zakonisht është 20 deri në 30 vjet.

– Përfitimet e projektit janë: investimet e huaja direkte, sepse këto janë para të freskëta, pastaj punësimi – do të jenë 630 derisa të ndërtohen mullinjtë e erës dhe më pas 200 gjatë funksionimit të termocentraleve. Pastaj, reduktimi i kostove të energjisë elektrike, sepse energjia e erës është më e lirë se energjia me qymyr dhe gaz. Në vitin 2026 do të vendoset taksa e karbonit në Evropë, kështu që sa më shumë të përdorim energjinë e erës, diellit dhe hidrocentralit, aq më pak taksë do të paguajmë – tha Calderon.

Kryeministri maqedonas Hristijan Mickoski theksoi se ky projekt nuk është i rëndësishëm vetëm për Maqedoninë, por edhe për gjithë rajonin.

– Para nesh është investimi më i madh në burimet e rinovueshme të energjisë që kemi pasur ndonjëherë. Me këtë investim fillon të realizohet politika e qeverisë për krijimin e pavarësisë energjetike të Maqedonisë. Me investime të ndryshme në fushën e energjetikës do të mund ta bëjmë Maqedoninë të prodhojë energji elektrike për nevojat e qytetarëve dhe gjithçka që do të prodhohet plus, për shkak të lidhjes së mirë të rrjetit, t’u shitet fqinjëve tanë. Parku me erë në Maqedoninë juglindore do të rrisë për pesë herë potencialin e Maqedonisë në fushën e burimeve të rinovueshme të energjisë. Zona ku do të ndërtohet parku do të jetë e rëndësishme për zhvillimin e vetë rajonit. Ky investim tregon se sa kemi punuar si opozitë dhe do të punojmë edhe më shumë si qeveri – tha Mickoski.

Në këtë ngjarje mori pjesë edhe Sanja Bozinovska, ministre e Energjisë, Minierave dhe Burimeve Minerale. Ajo tha se si ministre e re, është e nderuar të nisë punën e saj duke paralajmëruar një investim kaq mbresëlënës.

“Ky investim mbresëlënës do të sigurojë 20 për qind të totalit të nevojave për energji elektrike të vendit tonë. Ky është një projekt shumë i rëndësishëm në energjinë e gjelbër, në tranzicionin tonë drejt burimeve të rinovueshme. Kriza energjetike tregoi se sa e rëndësishme është pavarësia energjetike. Në atë periudhë janë shpenzuar 400 milionë euro për import të rrymës së shtrenjtë dhe subvencione për ekonomitë familjare”, përkujtoi Bozinovska.

Projekti është punuar që nga viti 2008

Drejtori i përgjithshëm i “Alcazar Energy” Daniel Calderon në përgjigje të pyetjes së gazetarit konfirmoi se bisedimet për turbinat me erë kanë filluar në vitin 2008 dhe se partner vendor nga pala maqedonase ka qenë biznesmeni Stefan Pulejkovski.

“Sa herë që punojmë në vende si Maqedonia, Mali i Zi, Egjipti e kështu me radhë… kemi një partner vendor. Shumicën e kohës partneri vendas ka bërë një pjesë të madhe të përgatitjeve, sepse duhet analizuar toka, duhet analizuar konteksti, për të parë se çfarë teknologjish duhen aplikuar. Ke te drejte, Stefan i beri keto gjera dhe tani “Alcazar Energy” vjen ne nje moment kur shohim qe kemi nje dritare politike te hapur, nje kontekst te favorshem ekonomik, kostot e teknologjise jane te favorshme per te mundur te realizojme te gjitha keto ne një mënyrë” tha Calderon.