Search

Maqedoni e Veriut: Nga 1 korriku energjia elektrike do të rritet 0.4% për 88% të amviserisë

28 Qershor, 2024


Komisioni Rregullator për Energjetikë në Maqedoninë e Veriut publikoi çmimet e reja të energjisë elektrike.

Sipas vendimit të këtij komisioni nuk do të ketë rritje të çmimit të energjisë elektrike në bllokun e parë ndërkaq, rritje do ketë në bllokun e dytë për 0.85%, në bllokun e tretë me 1.92% dhe në bllokun e katërt me 1.88%.

Kreu i këtij komisioni Marko Bislimovski bëri të ditur se rritje do të ketë edhe në tarifën e lirë për 0,65% më shumë.

“Për 88% të familjeve që janë në bllokun e parë dhe të dytë, çmimi i energjisë elektrike do të ketë rritje prej 0.4%. Për konsumatorët që janë në bllokun e tretë, që është rreth tetë për qind e familjeve, çmimi rritet me 0,48 % dhe për bllokun e katërt çmimi është rritur me 0,57%” – tha Bislimovski.

Sipas Bislimovskit për momentin me rëndësi është që furnizuesi universal të ndjekë drejtimin e dhënë nga Komisioni Rregullator për të optimizuar prokurimin e 15% për sasitë e energjisë elektrike të mbetur e që ESM nuk i ka ofruar çmim dhe tani duhet të prokurohen në tregun e lirë.

Bislimovski apeloi që t’i kushtohet vëmendje blerjes së energjisë elektrike nga kapacitetet vendore më konkretisht nga burimet e rinovueshme.