Search

Kostoja e lartë e kapitalit një fatkeqësi për tranzicionin e energjisë përpara COP28

28 Nëntor, 2023


Mbrojtësit për tranzicionin energjetik janë të shqetësuar përpara samitit COP28 në Dubai për koston e lartë të kapitalit në dispozicion për të bërë ndryshime, pasi politikëbërësit forcojnë retorikën e tyre mbi nevojën për politikë të shtrënguar monetare. COP28 pritet gjerësisht të përqendrohet në financimin e klimës, veçanërisht për të ndërtuar mbi angazhimin e vendeve të G20 për vendosjen e trefishtë të burimeve të ripërtëritshme në rreth 11,000 gigavat deri në vitin 2030, e cila do të ketë nevojë për fonde prej rreth 4.5 trilion dollarë.

“Jam shumë i shqetësuar,” tha Gauri Singh, zëvendësdrejtor i përgjithshëm në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë së Ripërtëritshme (IRENA), për Forumin Global të Tregjeve të Reuters, kur u pyet për ndikimin e normave më të larta të interesit në financimin e nismave klimatike. “Ajo që dikur ishte e disponueshme në Libor plus 50 (pikë bazë) ose Libor plus 100 nuk është më e disponueshme në ato tarifa.” Financimi i klimës do të jetë “thembra e Akilit” e COP28, tha Vaibhav Chaturvedi, bashkëpunëtor në Këshillin për Energjinë, Mjedisin dhe Ujën (CEEW).

Samiti do të diskutojë reformat e financimit duke përfshirë Iniciativën Bridgetown të ​​udhëhequr nga Barbados, një propozim për të zhbllokuar më shumë kapital për ndryshimet klimatike që synojnë bankat shumëpalëshe për të cilat Banka Botërore është përzgjedhur për të vendosur fonde të reja. “Vetëm sepse G20 pranoi (qëllimin e burimeve të ripërtëritshme) nuk do të thotë që të gjithë do ta pranojnë,” tha Chaturvedi.

“Nëse kjo ‘kush paguan’ nuk do të zgjidhet, çfarë kuptimi ka që Banka Botërore të jetë objekti pritës kur nuk do të marrë asnjë financim?” Linda-Eling Lee, kreu i Institutit të Qëndrueshmërisë MSCI, tha se nuk mund të pritet që kompanitë dhe investitorët të angazhojnë kapital afatgjatë për tranzicionin e energjisë nëse politikëbërësit ndryshojnë rrugën e papritur.

“Financat kanë nevojë për më shumë siguri politike,” tha Lee. Ofruesi i indeksit dhe firma e të dhënave MSCI’s Net-Zero Tracker projekton një ritëm më të ngadaltë të dekarbonizimit këtë dekadë nga kompanitë e listuara në nëntë nga vendet e G20 të ekzaminuara. Marrëveshjet për transparencë më të madhe në zbulime, së bashku me risitë në financa, do të ndihmojnë në mobilizimin e më shumë fondeve të sektorit privat, tha Lee.