Search

Komisioni Evropian miraton mbështetjen financiare prej 1 miliardë euro për Greqinë për energjinë e ripërtëritshme

03 Prill, 2024


Ekzekutivi i BE miratoi mbështetjen financiare për Greqinë për dy projekte kyçe të parashikuara për të nxitur prodhimin e burimeve të ripërtëritshme.

Komisioni Evropian sot (2 prill) njoftoi se i kishte hapur rrugën Greqisë për të investuar 1 miliardë euro për të mbështetur dy projekte historike të prodhimit dhe ruajtjes së energjisë së rinovueshme që do të përfundojnë deri në mesin e vitit 2025.

Projekti Faethon parashikon ndërtimin e dy njësive fotovoltaike, secila me një kapacitet prej 252 MW, së bashku me njësitë e integruara të depozitimit termik të kripës së shkrirë dhe një nënstacion me tension ekstra të lartë.

Ky projekt është projektuar për të mundësuar ruajtjen dhe konvertimin e energjisë së tepërt për përdorim në kohën e pikut të konsumit të energjisë elektrike.

Projekti Seli, përfshin ndërtimin e një njësie fotovoltaike 309 MW me një sistem të integruar të ruajtjes së energjisë bateri litium-jon, që synon optimizimin e prodhimit të energjisë elektrike dhe stabilitetin e rrjetit.

Fondet u dhanë për përdorim sipas rregullave të BE-së për Ndihmën Shtetërore, me arsyetimin se mbështetja ishte e nevojshme dhe e përshtatshme për të përmbushur qëllimet e BE-së për dekarbonizimin.

“Masat do të ndihmojnë BE-në dhe Greqinë të përmbushin objektivat tona të dekarbonizimit dhe neutralitetit të klimës, si dhe do të zvogëlojnë varësinë tonë nga karburantet fosile të importuara”, tha Zëvendës-Presidentja Ekzekutive Margrethe Vestager, përgjegjëse për konkurrencën.

Ekzekutivi i BE-së pret që të dy projektet të rrisin prodhimin e energjisë së rinovueshme në Greqi me 8% krahasuar me nivelet e vitit 2020, sipas një deklarate mbi vendimin.

Njësitë e magazinimit në të dy projektet janë krijuar për të ndihmuar në shkëputjen e dërgesës së energjisë elektrike nga prodhimi dhe për të zbutur natyrën e ndërprerë të energjisë diellore, arritje të konsideruara “të rëndësishme” nga ekzekutivi i BE-së për të siguruar “fleksibilitet, stabilitet dhe besueshmëri” të sistemeve të ardhshme të energjisë.

“Fleksibiliteti i sistemit është veçanërisht i nevojshëm në sistemin e energjisë elektrike të BE-së, ku pjesa e energjisë së rinovueshme vlerësohet të arrijë rreth 69% deri në vitin 2030 dhe 80% deri në vitin 2050”, thuhet në deklaratën e Komisionit.