Search

Energjia e ripërtërtishme mund të jetë një viktimë në luftën kundër inflacionit

05 Dhjetor, 2023


Një fushatë globale për të zbutur inflacionin po dëmton luftën kundër ndryshimeve klimatike duke i larguar vendet në zhvillim nga energjia e ripërtërtishme, duke rritur ankthin midis zyrtarëve të mbledhur në samitin e klimës të Kombeve të Bashkuara në Dubai. Ata zyrtarë thonë se mbështesin përpjekjet e bankierëve qendrorë për të ulur çmimet në rritje duke rritur normat e interesit. Por në intervistat e ditëve të fundit, ata u shqetësuan për dhimbjen e paqëllimshme që ato përpjekje po u shkaktojnë vendeve të varfra që janë më të cenueshme nga ndryshimet klimatike dhe përballen me zgjedhje kritike për llojin e sistemeve të energjisë që do të investojnë.

Kombet e pasura dhe agjencitë ndërkombëtare duhet të gjejnë mënyra më kreative për t’i drejtuar paratë drejt vendeve në Afrikë, Azi dhe më gjerë që po luftojnë me norma të larta interesi, thonë zyrtarët. Përndryshe, bota mund të humbasë një mundësi për të mbajtur në të ardhmen emetimet e gazeve serrë pasi miliona njerëz në ato vende dalin nga varfëria dhe konsumojnë më shumë energji. “Është një kohë shumë e vështirë për shumë vende,” tha në një intervistë të hënën Kristalina Georgieva, një ekonomiste dhe drejtore menaxhuese e Fondit Monetar Ndërkombëtar. “Kjo është arsyeja pse mbështetja ndërkombëtare është absolutisht parësore. T’i ndihmojmë ata të qëndrojnë përpara është në interes të vendeve, por edhe në interesat tona, në interesat e të gjithëve. Sepse ku po rriten emetimet tona? Këto vende.”

Bankat qendrore anembanë botës, duke përfshirë Rezervën Federale të SHBA-së, i kanë rritur normat e interesit shpejt dhe me shpejtësi në një përpjekje për të luftuar atë që ishte rritja më e mprehtë e rritjes së çmimeve në mbarë botën në gati 30 vjet. Inflacioni është ftohur këtë vit, por normat pritet të mbeten të larta për vitet në vijim. Kur kostot e huamarrjes rriten, projektet e energjisë së ripërtërtishme priren të goditen më shumë se projektet e karburanteve fosile. Kjo është pjesërisht sepse pjesa më e madhe e kostos së një ferme me erë ose diellore është në investimin fillestar, ndërsa një pjesë e madhe e shpenzimeve në një termocentral me qymyr ose gaz është në kostot e karburantit, të cilat shpërndahen me kalimin e kohës.

Normat e larta të interesit po rëndojnë gjithashtu buxhetet e qeverisë në vendet në zhvillim në Afrikë, Azi dhe më gjerë, duke ulur vlerën e monedhave të tyre. Këto sfida vijnë pasi vendet në zhvillim duhet të shpenzojnë qindra miliarda dollarë për t’u përshtatur me temperaturat e ngrohjes, ndërkohë që ata po zgjerojnë prodhimin e energjisë në një përpjekje për të rritur standardet e jetesës. Ky kombinim ka alarmuar liderët politikë, ekonomikë dhe jofitimprurës që janë mbledhur në samitin e klimës të Kombeve të Bashkuara, i njohur si COP28, në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe.

“Çështja e madhe tani është se vendet në zhvillim po përballen me kriza mbi të cilat nuk kanë kontroll”, tha William Asiko, nënkryetar për Afrikën në Fondacionin Rockefeller. Efekti i atyre krizave, tha ai, është se “është më e lehtë të investosh në lëndët djegëse fosile sot”. Nëse normat e interesit do të rriteshin në 7 për qind nga 3 për qind, kostoja e një impianti të ri të gazit do të rritej vetëm pak, zbuloi një analizë e fundit. Por kostoja e një ferme të re me erë në det të hapur ose një fermë e re diellore do të rritet me afërsisht një të tretën. Shumë zhvillues të burimeve të ripërtërtishme nënshkruajnë gjithashtu kontrata afatgjata për të shitur energjinë elektrike me një çmim të caktuar përpara fillimit të ndërtimit, duke i bërë ata veçanërisht të prekshëm ndaj rritjes së normave të interesit dhe inflacionit.

Normat më të larta kanë rritur tashmë kostot për projektet e energjisë së pastër në të gjithë botën, tha së fundmi Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë. Kjo përfshin fermat e erës në det të hapur, impiantet e reja bërthamore dhe përpjekjet për të përmirësuar rrjetet elektrike. Ata gjithashtu e kanë bërë më të shtrenjtë për pronarët e shtëpive marrjen e parave hua për të blerë pompat e nxehtësisë dhe për blerësit e automjeteve elektrike për të përballuar kreditë e makinave. Indeksi Global i Energjisë së Pastër S&P, i cili përfshin stoqet nga shumë prej kompanive më të mëdha të energjisë së ripërtërtishme në botë, ka rënë me 28 për qind që nga janari. Në Shtetet e Bashkuara, normat më të larta janë fajësuar, pjesërisht, për një projekt bërthamor të prishur në Idaho dhe parashikimet se tregu diellor rezidencial i vendit mund të tkurret në vitin 2024, hera e parë që ka ndodhur në vite.