Search

Bullgaria bëhet me stacionin e mbushjes së hidrogjenit

13 Maj, 2024


Stacioni i parë i mbushjes së hidrogjenit në Bullgari dhe rajon u zbulua në rrugën 11 Iskarsko Shose në Sofje të premten, njoftoi Akademia Bullgare e Shkencave (BAS) dhe Qendra e Kompetencës HITMOBIL – Teknologjitë dhe Sistemet për Gjenerimin, Ruajtjen dhe Konsumimin e Energjisë së Pastër me akademik Evgeni Budevski nga Instituti i Elektrokimisë dhe Sistemeve Energjetike (IEES) në BAS.

Stacioni shënon fillimin e lëvizjes elektrike të hidrogjenit në Bullgari. Aquachim, Monbat dhe Delectra janë kontraktuesit kryesorë të projektit.

Ai është prodhuar nga kompania austriake EDC-Anlagentechnik. Hidrogjeni prodhohet me elektrolizë, me një kapacitet ditor prej 8 kilogramësh në ditë. Hidrogjeni i prodhuar në vend futet direkt në stacionin e mbushjes së hidrogjenit, ku ngjeshët në presionin e nevojshëm për karburant.

Stacioni ka dy priza për mbushje: 350 dhe 700 bar. Dy presionet standarde mbulojnë aftësitë e mbushjes së makinave, kamionëve të lehtë dhe kamionëve të rëndë, dhe përdorimi i rezervuarëve tampon me presion të lartë mundëson mbushjen brenda disa minutave.

Për konsum më të madh, stacioni i mbushjes së hidrogjenit mund të përdorë hidrogjen nga grupet e cilindrave të prodhuar nga burime të tjera.

Anijet me presion të lartë të stacionit mund të ruajnë deri në 70 kilogramë hidrogjen të kompresuar, i cili mund të sigurojë deri në 7000 kilometra rreze. Aftësia e hidrogjenit është rreth 40-50 kilogramë në ditë, e cila është e mjaftueshme për të furnizuar me karburant 10-15 makina ose dy autobusë në ditë.

Projekti HITMOBIL zbatohet nën një grant nga Programi Operacional Shkencë dhe Edukim për Rritje të zgjuar, të bashkëfinancuar nga BE.

Kryetari i Akademisë Bullgare të Shkencave Akad. Julian Revalski theksoi se Bullgaria mund të jetë një vend lider në teknologjitë më të larta inovative në botë.

Eurodeputetja bullgare Cvetelina Penkova theksoi se hapja e stacionit të parë të hidrogjenit në Bullgari dhe rajon është një sukses i madh, sepse pesë vitet e fundit në Parlamentin Evropian një nga temat kryesore ka qenë pikërisht karburanti i së ardhmes – hidrogjeni.

Zëvendësministri në detyrë i Inovacionit dhe Rritjes, Georgi Angelov sqaroi se ekziston një dokument strategjik për hidrogjenin – Strategjia e hidrogjenit, ku janë vendosur një sërë masash dhe hapash për zhvillimin e hidrogjenit në vitet e ardhshme. “Ne po ecim plotësisht në hap me botën. Në vendet e tjera, edhe pse më të zhvilluara ekonomikisht, ky është gjithashtu vetëm një fillim,” shtoi ai.

/BTA