Search

Aksionari kryesor i Origin refuzon ofertën e rishikuar të Brookfield prej 10.6 miliardë dollarësh

23 Nëntor, 2023


Aksioneri kryesor i Origin Energy (ORG.AX) tha të enjten se do të refuzonte një ofertë të re komplekse nga një konsorcium i udhëhequr nga Brookfield për të blerë shitësin më të madh të energjisë në Australi, të bërë pasi u bë e qartë se investitorët do të votonin kundër një oferte të mëparshme prej 10.6 miliardë dollarësh.

Një mbledhje e aksionarëve të Origin në Sydney për të votuar mbi ofertën origjinale të enjten u shty deri më 4 dhjetor për të shqyrtuar ofertën e re, e cila do t’i lejonte investitorët institucionalë të mbanin pjesë të kompanisë. Bordi i Origin nuk ka dhënë ende një rekomandim zyrtar mbi propozimin alternativ, por tha se “transaksioni duket inferior ndaj skemës ekzistuese”, duke përmendur kompleksitetin e tij dhe rezultatet e mundshme tatimore negative për kompaninë dhe investitorët.

Investitori më i madh i kompanisë, AustralianSuper, i cili zotëron më shumë se 17% të Origin, tha në një deklaratë se “oferta më e fundit me top të ulët” forcon pikëpamjen e tij se oferta mbetet thelbësisht nën vlerën afatgjatë të Origin. Fondi i pensionit prej 300 miliardë dollarësh Australianë (195.24 miliardë dollarë) ishte kundër ofertës origjinale, për të cilën tha gjithashtu se nënvlerësonte ndjeshëm aftësinë e kompanisë për të përfituar nga kalimi i Australisë në energjinë e ripërtëritshme.

Brookfield në një deklaratë përsëriti planet e saj për të investuar deri në 30 miliardë dollarë Australianë për të ulur gjurmën e karbonit të Origin dhe për të kontribuar në mënyrë domethënëse në objektivat e Australisë për reduktimin e emetimeve. Lufta e paprecedentë mbi gjeneratorin e dytë më të madh të energjisë në Australi nxjerr në pah se si investitorët e mëdhenj dëshirojnë ekspozimin ndaj tranzicionit prej dekadash të energjisë së ripërtëritshme, pavarësisht sfidës në vlerësimin e aseteve në një sektor që i nënshtrohet ndërhyrjes së qeverisë.

Sipas kushteve të reja të ofruara nga Brookfield, oferta 9,43 dollarë Australianë për aksion mbetet, por disa investitorë mund të qëndrojnë të investuar në biznesin e tregjeve të energjisë që do të zotërohej nga Brookfield. Partneri i konsorciumit të Brookfield EIG Partners do të marrë përsipër biznesin e integruar të gazit të Origin, i cili përfshin 27.5% të aksioneve në Australi Paqësor LNG (APLNG). Nëse kjo ofertë nuk arrin të arrijë mbështetjen e 75% të aksionarëve, është paraqitur një propozim alternativ që do të shihte Origin t’i shesë biznesin e tregjeve të energjisë Brookfield për 12.3 miliardë dollarë Australianë. Në atë rast, EIG do të bënte një ofertë për blerje jashtë tregut për pjesën tjetër të Origin, e cila do të përqendrohej në aksionet APLNG.

Aksionarët e Origjinës do të merrnin 9,08 dollarë Australianë për aksion, ose 10,2 miliardë dollarë në total, me një shtesë prej 0,22 dollarë Australianë për aksion nëse EIG merrte deri në 90,1% kontrollin e Origjinës. Aksionet e origjinës tregtoheshin 1.1% më të ulëta në 8.33 dollarë Australianë pak para mbylljes së tregtisë të enjten. Kur u pyet gjatë një konference për shtyp nëse ai kishte rezerva për marrëveshjen e rishikuar, kryetari Scott Perkins tha: “absolutisht”. Pas njoftimit të ofertës së rishikuar, CEO i EIG, Blair Thomas i tha Reuters se kishte mbaruar së foluri me AustralianSuper. “Ajo që është zhgënjyese nuk është momenti kur ata kanë thënë atë që do ta konsideronin të pranueshme,” tha ai në intervistë.

“Ne do të ofrojmë një alternativë ku shumica e aksionarëve mund të kontrollojnë fatin e tyre,” shtoi ai. Oferta e konsorciumit Brookfield në fillim të nëntorit prej 6,59 dollarë dhe 1,86 dollarë në para të gatshme dhe një dividend special prej 0,39 dollarë Australianë i barabartë me 9,53 dollarë Australianë për aksion, por paqëndrueshmëria e këmbimit valutor e ka ulur atë në nivelin aktual. Menaxheri i fondit Allan Grey, i cili zotëron rreth 3% të aksioneve të Origin, mbështeti ofertën e rinovuar, tha drejtori menaxhues Simon Mawhinney. Nëse bordi rekomandon transaksionin alternativ, konsorciumi duhet të jetë në gjendje të marrë 50.1% të votave të kërkuara, tha ai, duke i detyruar kundërshtarët të zgjedhin midis mbështetjes së skemës së përditësuar ose rrezikut të mbeten duke mbajtur një gropë Origjina të shkurtuar nga biznesi i tij i tregjeve të energjisë.

“Ata që kundërshtuan skemën më parë do ta gjejnë veten mes një shkëmbi dhe një vendi të vështirë,” tha Mawhinney. Por nëse bordi refuzon mbështetjen, atëherë do të ishte shumë e pamundur të merrte votat e nevojshme, shtoi ai. Struktura e ndryshuar e marrëveshjes erdhi pasi Ministri i Energjisë Chris Bowen të enjten tha se Australia do të rrisë shpenzimet për të joshur investime në 32 gigavat kapacitet të ri energjie, ekuivalente me gjysmën e kapacitetit ekzistues të tregut kombëtar të energjisë elektrike. Në deklaratë, Origin tha se implikimet e sakta në biznesin e saj nga “ndërhyrja kuptimplotë” e qeverisë në treg mbeten të pasigurta dhe investitorëve duhet t’u jepet kohë për të shqyrtuar ndikimet e mundshme.