Search

Sllovenia do të ndalojë prodhimin e energjisë elektrike nga qymyri deri në vitin 2033

January 14, 2022


Sllovenia do të pezullojë prodhimin e energjisë elektrike nga qymyrguri më së voni deri në vitin 2033, njoftoi sot qeveria sllovene.

Një zgjidhje e tillë parashikon Strategjia Kombëtare për nxjerrjen dhe ristrukturimin e qymyrit të dy provincave në të cilat minierat aktive të qymyrit ende funksionojnë si një aktivitet i rëndësishëm ekonomik, transmeton Hina.

Sllovenia do të përfundojë largimin e qymyrit deri në vitin 2033 - ministri i infrastrukturës

Lexo më shumë

Miratimi i strategjisë nënkupton se rajonet e përmendura mund dhe do të fillojnë të përdorin mjetet nga fondi për transformim të drejtë energjetik, në kuadër të të cilit Sllovenia do të marrë gati 250 milionë euro, sipas qeverisë.

Sllovenia siguron një të tretën e prodhimit të energjisë elektrike nga termocentrali Shoshtanj, i cili përdor qymyrin për prodhimin e energjisë elektrike, ndërsa dy të tretat e mbetura sigurohen kryesisht nga hidrocentralet dhe termocentrali Kërshko.

Më 2027 Sllovenia vendosë për ose kundër ndërtimit të njësisë së re bërthamore në Krsko

Lexo më shumë