Search

Britania e Madhe miraton prodhimin e naftës dhe gazit në Detin e Veriut

28 Shtator, 2023


Britania e Madhe miratoi eksplorimin e naftës dhe gazit në fushën e saj më të madhe të pazhvilluar, Autoriteti i Tranzicionit të Detit të Veriut, tha të mërkurën organi rregullator përgjegjës.

Për të përmirësuar sigurinë energjetike dhe për të garantuar çmime të ulëta të energjisë, sipas autoritetit, ajo kishte “dhënë pëlqim zhvillimi dhe prodhimi” për kompanitë Equinor dhe Ithaca Energy.

Prodhimi në fushën Rosebank, e vendosur në Detin e Veriut rreth 128 kilometra (80 milje) në veriperëndim të ishujve Shetland, pritet të fillojë në vitin 2026 dhe mund të prodhojë 300 milionë fuçi naftë gjatë jetës së tij, sipas DW.

Qeveria britanike tha se zhvillimi i fushave të reja është i nevojshëm për të përmirësuar sigurinë energjetike të Mbretërisë së Bashkuar dhe për të siguruar çmime të qëndrueshme, veçanërisht në dritën e luftës së vazhdueshme ruse në Ukrainë.

Sekretarja e Sigurisë së Energjisë në Mbretërinë e Bashkuar, Claire Coutinho tha se masat do të ndihmonin në rritjen e ekonomisë kombëtare dhe “na ndihmonin të realizojmë tranzicionin drejt energjisë më të lirë dhe më të pastër”.

Miratimi vjen pasi kryeministri Rishi Sunak zbuti ndjeshëm disa nga politikat klimatike të Mbretërisë së Bashkuar. Javën e kaluar, Sunak shtyu heqjen e makinave me motor me djegie dhe kaldaja me gaz, ndër hapat e tjerë që do të kishin reduktuar emetimet e gazit serrë.

Megjithatë, qeveria thotë se është ende në rrugën e duhur për të përmbushur emetimet zero të karbonit deri në vitin 2050, pasi projekti i ri do të shkaktojë “më pak emetime se zhvillimet e mëparshme”.