Search

Turizmi është një problem i madh për klimën sa edhe veturat

05 Mars, 2024


Turizmi është përgjegjës për rreth 8 për qind të emetimeve globale të CO2.

Për krahasim, të gjitha veturat dhe furgonat në mbarë botën janë përgjegjëse për rreth 10 për qind të emetimeve të CO2. Ky informacion, si dhe fakti që turizmi në mbarë botën po rritet me shpejtësi, tregon se prirja e njerëzve për të udhëtuar nëpër botë ka një ndikim shumë negativ në ndryshimet klimatike.

Shumë gjëra kontribuojnë në gjurmën e CO2 të turizmit, nga fluturimet me aeroplan dhe udhëtimet me varkë, udhëtimet me veturë, vetë akomodimi, deri te “gjërat e vogla” si blerja e suvenireve. Pjesa më e madhe e kësaj gjurmë CO2 është lënë nga vizitorë nga vendet me të ardhura të larta, të cilat janë në krye përsa i përket udhëtimeve turistike. Me rritjen e numrit të njerëzve që mund të përballojnë udhëtimet, aq do të rritet edhe gjurma ekologjike e turizmit.

Emetimet e CO2 nga trafiku turistik

Udhëtimi nga një vend në tjetrin është komponenti më themelor i turizmit. Aeroplanët, veturat, trenat, anijet u mundësojnë turistëve të arrijnë në destinacionin e tyre dhe ta eksplorojnë atë. E gjithë kjo lë një gjurmë të madhe karboni. Sot, trafiku është burimi kryesor i emetimeve të gazeve serrë në turizëm. Mesatarisht, aeroplanët, të ndjekur nga veturat, prodhojnë më shumë CO2 për kilometër dhe autobusët turistikë, tragetet dhe trenat janë shumë më të pranueshëm në këtë drejtim.

Nëse një familje prej katër anëtarësh udhëton me avion në një destinacion 1000 kilometra larg, udhëtimi i tyre do të gjenerojë rreth 450 kilogramë CO2. Në një veturë mesatare , kjo është reduktuar në rreth 200 kilogramë, por në një autobus, emetimet për një familje me katër anëtarë në të njëjtën zonë janë vetëm rreth 70 kilogramë… Në dekadat e fundit, numri i njerëzve që udhëtojnë jashtë vendit është rritur me shpejtësi. sepse biletat e linjës ajrore janë bërë më të përballueshme. Vetëm midis 2005 dhe 2016, emetimet e turizmit të lidhura me transportin u rritën me më shumë se 60 për qind.

Problem është edhe akomodimi

Në të njëjtën mënyrë që shtëpitë dhe ndërtesat e banimit krijojnë emetime për shkak të përdorimit të energjisë, ato prodhohen edhe nga hotelet, apartamentet dhe objektet e tjera akomoduese turistike. Shumë objekte akomodimi varen nga ngrohja dhe klimatizimi intensiv për t’i mbajtur mysafirët rehat, veçanërisht në destinacionet turistike shumë të ftohta dhe shumë të nxehta. Këto sisteme me energji intensive janë indirekt përgjegjës për emetimet e mëdha të CO2, siç janë ngrohësit e ujit që përdoren për të ngrohur pishinat në hotele dhe Spa. Energjia elektrike e përdorur për të fuqizuar frigoriferët, veturat larëse dhe pajisjet e tjera në hotele është gjithashtu një kontribuues i madh negativ.

Emetimet nga akomodimi janë zakonisht më të lartat në vendpushimet dhe hotelet që ofrojnë shumë shërbime moderne, ndërsa akomodimet më të vogla si akomodimi privat dhe bujtinat në përgjithësi kanë emetime më të ulëta. Ndërsa hotelet mund të zvogëlojnë gjurmën e tyre duke përdorur burime të pastra të energjisë, shumica ende varen nga lëndët djegëse fosile për pjesën më të madhe të energjisë së tyre. Sipas Raportit të Trendëve të Akomodimit të Gjelbër 2018, vetëm 21 për qind e hoteleve përdorën energjinë e tyre të rinovueshme, por vetëm kjo nuk ishte pothuajse e mjaftueshme për të gjitha nevojat e hotelit në shumicën e rasteve.

Ndërtimi i kapaciteteve turistike

Vendpushimet, aeroportet dhe objektet e tjera turistike mund të prodhojnë sasi të mëdha karboni edhe para se të hapin dyert për turistët. Ndërtimi i një ndërtese të re është një proces me energji intensive për shkak të prodhimit të materialeve, transportit në kantier dhe vetë ndërtesës. Dhe nuk janë vetëm ndërtesat që lënë gjurmë, zhvillimi i rrugëve dhe infrastrukturave të tjera turistike kontribuon gjithashtu në ndryshimet klimatike.

Shkatërrimi i natyrës për shkak të turizmit

Zhvillimi i turizmit kontribuon në gjurmën e CO2 duke pastruar zonat natyrore për shkak të ndërtimit të objekteve turistike. Ekosistemet, si pyjet, thithin dhe ruajnë emetimet e CO2. Kur hiqet kjo bimësi e pasur me karbon, CO2 lëshohet përsëri në atmosferë. Pyjet e mangrove që rriten përgjatë brigjeve të shumë destinacioneve tropikale kanë një kapacitet të madh ruajtjeje karboni. Studimet tregojnë se ato mund të ruajnë deri në 4 herë më shumë karbon se shumica e pyjeve të tjera tropikale në mbarë botën. Fatkeqësisht, zona të mëdha me mangrova pastrohen shpesh për t’i hapur rrugë infrastrukturës turistike si resortet, plazhet, marinat… Në vitin 2019, bota humbi një zonë pylli tropikal në madhësinë e një fushe futbolli çdo pesë sekonda, duke shkaktuar sasia e njëjtë e emetimeve të karbonit si 400 milionë vetura gjatë gjithë vitit.

Importi i ushqimeve dhe mbetjeve të tij

Për të kënaqur shijet e vizitorëve, shumë hotele dhe restorante importojnë shumicën e produkteve të tyre ushqimore nga vende të tjera. Destinacionet e largëta të ishullit varen veçanërisht nga importet. Është vlerësuar se deri në 80 % e ushqimit të konsumuar nga industria e turizmit në Ishujt e Paqësorit importohet nga jashtë. Sa më tej të udhëtojë ushqimi, aq më shumë krijohen emetime dhe që ushqimi të arrijë në këto ishuj të izoluar, duhet të përshkojë një rrugë shumë të gjatë.

Falë restoranteve të hoteleve që punojnë sipas parimit të “tavolinës së bufesë” dhe porcioneve të tepërta në restorante, një sasi e konsiderueshme e ushqimeve të prodhuara për turizmin përfundon duke u hedhur. Kur ushqimi hidhet, do të thotë se të gjitha emetimet e shkaktuara nga prodhimi dhe transporti i tij ishin të panevojshme. Në mbarë botën, më pak se gjysma e hoteleve kompostojnë mbetjet e tyre ushqimore. Kur ky ushqim shpërbëhet në deponi, ai krijon metan, i cili është 21 herë më i fuqishëm një gaz serrë se CO2.

Një problem është edhe blerja e suvenireve

Turistët me siguri do të kthehen nga pushimet e tyre me suvenire dhe gjëra të tjera që do t’i kujtojnë pushimet e tyre. Shpesh, suvenire dhe produkte të tjera prodhohen në masë në fabrika që janë shumë larg nga destinacioni turistik, shpesh në anën tjetër të botës. Një artikull i blerë me pushime mund të ketë udhëtuar më parë midis disa vendeve dhe kontinenteve derisa të ketë mbërritur në një dyqan në një destinacion turistik. Për shembull, pambuku i përdorur për të bërë një bluzë suveniri të shitur në Kroaci mund të ketë origjinën në Kinë, ka udhëtuar në Vietnam ose Bangladesh për t’u prodhuar dhe më pas është dërguar në Kroaci për shitje. Zakonet e blerjeve të udhëtarëve shpesh ndryshojnë nga zakonet e blerjeve të banorëve vendas. Turistët shpesh blejnë gjëra krejtësisht të panevojshme, gjë që rrit emetimet e CO2 nga prodhimi.

Për shkak të gjithë kësaj, turizmit i duhet urgjentisht një tranzicion i gjelbër. Teknologjitë e reja si ngrohësit e ujit me energji diellore, sistemet e kontrollit të temperaturës dhe pajisjet e kursimit të energjisë lejojnë industrinë të reduktojë gjurmën e saj të karbonit. Megjithatë, këto risi nuk janë të mjaftueshme për të kapërcyer emetimet e krijuara nga numri në rritje i pasagjerëve. Parashikimet tregojnë se emetimet nga turizmi mund të arrijnë në 6.5 miliard ton deri në vitin 2025. Kjo paraqet një rritje prej 44 për qind krahasuar me vitin 2013.

/Motilokal.com