Search

Rio Tinto tërheq disa propozime për të ndërtuar 4 GW energji të erës, diellore

05 Gusht, 2022


Ndërmarrja botërore e minierave Rio Tinto ka marrë disa oferta për të ndërtuar 4 gigavat (GW) ferma me erë dhe diellore për të fuqizuar operacionet e tij të aluminit dhe aluminit në shtetin Queensland të Australisë, tha të premten kreu i kompanisë në Australi, raporton Reuters.

Shefi Ekzekutiv i Rio Tinto Australia Kellie Parker tha se kompania, përdoruesi më i madh i energjisë në vend, kishte marrë propozime për “shumë më shumë se 4 GW” që ajo kërkoi në thirrjen e saj për propozime kyçe për të ulur emetimet e saj të karbonit.

Rio Tinto tha në qershor se shkritorja e saj e aluminit Boyne, rafineria e aluminit Yarwun dhe rafineria Queensland Alumina kanë nevojë për një fuqi të kombinuar prej 1,140 megavat (MW) të besueshme dhe po kërkonte oferta për të ndërtuar të paktën 4,000 MW, ose 4 GW, energji të mbështetur nga era dhe dielli. rritet nga ruajtja e energjisë e cila do të kërkohej për të furnizuar energji të qëndrueshme.

Parker, megjithatë, nuk dha asnjë vlerësim të kostos për projektet të premten.
“Të gjithë ne e kuptojmë se Australia mbetet një vend i shtrenjtë për t’u ndërtuar, kështu që nuk do të jetë e lehtë,” tha ajo në një fjalim për Klubin e Minierave të Melburnit, përcjell Reuters.

Duhet të zgjidhen disa çështje përpara se ndërtimi masiv i burimeve të rinovueshme – i barabartë me më shumë se një të tretën e kapacitetit total të erës dhe diellit që ka tashmë Australia – mund të vazhdojë.

“Një zgjidhje e koordinuar e rrjetit në Queensland do të jetë kritike dhe kërkon bashkëpunimin e furnitorëve, përdoruesve, rregullatorëve, ofruesve të transmetimit dhe politikëbërësve. Teknologjia do të luajë gjithashtu një rol të rëndësishëm,” tha Parker.

Kompania nuk kishte vendosur ende se çfarë roli do të luante në prodhimin ose furnizimin e energjisë së rinovueshme pasi propozimet që kishte marrë përfshinin që ajo të ishte pronar, operator, partner, investitor dhe klient për projektet, tha ajo.