Search

Prodhuesi më i madh i energjisë me qymyr – Në Evropë, Turqia lë pas Gjermaninë në 4 muajt e parë të 2024

22 Maj, 2024


Turqia ka kaluar Gjermaninë duke u bërë prodhuesi më i madh në Evropë i energjisë elektrike me qymyr gjatë katër muajve të parë të vitit 2024, tregojnë të dhënat nga grupi i ekspertëve të energjinë, Ember.

Prodhimi i energjisë elektrike nga qymyri prej 36 teravat (TWh) në Turqi deri në prill tejkaloi 34.6 TWh të prodhuar nga shërbimet komunale të Gjermanisë gjatë së njëjtës periudhë, si dhe 31.3 TWh të energjisë nga përdoruesi i tretë më i madh i qymyrit në Evropë, Polonia.

Arsyeja kryesore e rritjes së Turqisë në renditjen rajonale të qymyrit ishte një rënie e madhe e përdorimit të qymyrit në Gjermani gjatë periudhës janar-prill, e cila ishte 32% më e ulët se e njëjta periudhë në 2023 dhe më e ulëta për atë periudhë kohore.

Totali i prodhimit të qymyrit të Turqisë ishte afërsisht 3% më pak se gjatë të njëjtës periudhë në 2023, por ishte numri i dytë më i lartë për atë periudhë dhe shënoi një rritje afërsisht 6% në raport me katër muajt e parë të 2019-ës.

Në të kundërt, prodhimi i qymyrit gjerman dhe polak deri në prill u ul përkatësisht me 42% dhe 19.4%, nga të njëjtët muaj në 2019, duke treguar një përpjekje të qëndrueshme brenda ekonomive kryesore të Evropës veriore për të zvogëluar përdorimin e qymyrit në prodhimin e energjisë gjatë pesë viteve të fundit.

Nëse ndërmarrjet në Gjermani dhe Poloni bëjnë shkurtime të mëtejshme në përdorimin e qymyrit këtë vit, viti 2024 mund të shënojë një pikë kthese në përpjekjet e tranzicionit energjetik të Evropës duke zhvendosur fokusin e emetimeve larg nga ekonomitë industriale të krijuara në tregjet rajonale në zhvillim, ku qymyri mbetet një lëndë djegëse kryesore e energjisë.

Zgjerimet e shpejta të kohëve të fundit në kapacitetin e prodhimit të energjisë së pastër në Gjermani, Poloni dhe ekonomi të tjera të pasura në Evropën veriore dhe perëndimore kanë qenë të rëndësishme për statusin e reduktuar të qymyrit në ato sisteme energjetike.

Ndërmjet viteve 2022 dhe 2023, kapaciteti gjenerues i pastër u zgjerua me 9% në Gjermani, 21.4% në Poloni, 21% në Holandë, 9.6% në Itali dhe me 8% në Spanjë, sipas Ember, pjesërisht falë subvencioneve të mëdha të qeverisë të krijuara për të ndihmuar tranzicionin e energjisë larg lëndëve djegëse fosile. Në të kundërt, kapaciteti gjenerues i pastër në Turqi u zgjerua me 4.5% nga viti 2022 në 2023, ku një deficit buxhetor në rritje i qeverisë ka kufizuar shpenzimet e subvencioneve.

/SCAN