Search

Kina, ndotësi më i madh në botë, në rrezik për të humbur objektivat klimatike, zbulon një raport i ri

27 Shkurt, 2024


Kina, përhapësi më i madh i karbonit në botë, është në risk të dështojë në synimet e saj klimatike pas miratimit të dhjetëra termocentraleve të reja, sipas një studimi të botuar të enjten.

Në përpjekje për të ulur ndotjen që ngroh planetin në kulmin e saj deri në vitin 2030, Kina ka premtuar të “kontrollojë me rigorozitet” kapacitetin e ri të gjenerimit me qymyr, dhe gjithashtu ka lidhur rekord numrin e termocentraleve të reja të erës dhe diellit me rrjetin e saj.

Por pas një valë mungesash të energjisë në vitin 2021, ajo gjithashtu u fut në një bum lejimi për fuqi nga qymyri që mund të ngadalësojë tranzicionin e saj energjetik, sipas analizës së grupit kërkimor amerikan Global Energy Monitor (GEM) dhe qendrës bazuar në Helsinki për Kërkime mbi Energjinë dhe Ajrin e Pastër (CREA).

Në vetëm dy vjet, vendi ka miratuar 218 GW të reja fuqi nga qymyri, mjaftueshëm për të furnizuar me energji elektrike gjithë Brazilin.

Kina miratoi 114 gigavat (GW) fuqi të qymyrit në vitin 2023, rritje me 10% krahasuar me një vit më parë. Në vitin e kaluar u nisën ndërtimet e 70 GW termocentrale të reja, në krahasim me 54 GW një vit më parë, me të tjera 47 GW që shkuan në operacion, krahasuar me 28 GW në 2022, zbuloi analiza.

“Veprime drastike” tani duhet të ndërmerren për të përmbushur qëllimet për karbonin dhe intensitetin e energjisë në vitin 2025, dhe Kina gjithashtu mund të përballë vështirësi për të përmbushur një qëllim për të rritur pjesën e burimeve jo-fosile në shkallën totale të energjisë së saj në 20% deri në vitin 2025, raportoi studimi.

Kapaciteti total i energjisë në Kina është tashmë i mjaftueshëm për të përmbushur kërkesën, por rrjeti i saj i pashëndetshëm nuk është në gjendje të furnizojë energji aty ku është e nevojshme, veçanërisht nëpër kufijtë provinciale, duke nxitur më shumë ndërtimin e termocentraleve.

CREA më parë ka parashikuar se emetimet e karbonit të Kinës do të bjerë këtë vit, me shkallë të përdorimit në termocentralet e qymyrit të cilat pritet të zbresin ndjeshëm si më shumë energji e pastër është e lidhur me rrjetin.

“Kjo rrezikon probleme financiare të konsiderueshme për operatorët e termocentraleve dhe kundërshtim potencial kundër tranzicionit të energjisë,” tha Lauri Myllyvirta, analisti kryesor i CREA-s.

“Kjo kundërshtim duhet të zgjidhet në mënyrë që Kina të realizojë zvogëlimet e nevojshme të emetimit për të hyrë në rrugë drejt neutralitetit të karbonit.”