Search

KE thirrje shteteve anëtare: Nga 2024 ndaloni ndihmën ndaj qytetarëve për energjinë

25 Maj, 2023


Leximi i këtij artikulli zgjatë: 2 minuta

Komisioni Evropian u ka kërkuar vendeve të BE-së të reduktojnë shpenzimet e tyre publike për të shmangur nxitjen e mëtejshme të inflacionit, veçanërisht duke hequr gradualisht ndihmën e energjisë që u jepet familjeve.

Ndërsa çmimet e energjisë në tregjet me shumicë janë rikthyer në nivelet e para vitit 2022 pas rritjes spirale pas agresionit rus në Ukrainë, inflacioni bazë për rritjen e çmimeve në sektorin energjetik dhe produkteve ushqimore, ka qenë më i lartë se sa pritej.

“Ndërsa inflacioni total vazhdon të bjerë, inflacioni bazë po rezulton më i qëndrueshëm”, tha Valdis Dombrovskis, nënkryetar ekzekutiv i Komisionit Evropian.

Në mars 2023 inflacioni bazë arriti një nivel rekord prej 7.6%, ndërsa KE shprehet se për të trajtuar rritjen e përgjithshme të çmimeve nuk është e mjaftueshme të mbështetet vetëm tek Banka Qendrore Evropiane, e cila ka reaguar duke rritur normat e interesit për të ulur aktivitetin e investimeve.

BE kërkon nga vendet anëtare të fillojnë me ndalimin e subvencioneve për qytetarët dhe ndërmarrjet

Lexo më shumë

“Politika fiskale nuk duhet të kundërshtojë politikën monetare. Prandaj, ne po bëjmë thirrje për një qëndrim më të kujdesshëm fiskal të shteteve anëtare”, shtoi Dombrovskis, raporton Euractiv.

Reduktimi i shpenzimeve publike duhet të ndodhë kryesisht duke hequr gradualisht masat e ndihmës energjetike të marra nga vendet e BE-së për të mbrojtur qytetarët e tyre nga rritja e çmimeve të energjisë pas fillimit të luftës në Ukrainë.

“Si hap i parë, kjo do të thotë që shtetet anëtare duhet të mbyllin masat mbështetëse në lidhje me goditjen e çmimit të energjisë dhe këto kursime duhet të përdoren për reduktimin e deficiteve, jo për më shumë shpenzime,” tha Dombrovskis.

Ajo që nuk duhet të shkurtohet, tha Komisioni Europian, janë investimet publike, të cilat Komisioni i sheh si të nevojshme pasi Evropa dëshiron të arrijë neutralitetin klimatik dhe të përmirësojë konkurrencën e saj.

/Kosovo.Energy