Search

Finlanda do të instaloj më shumë se 3 GW kapacitete të erës përgjatë viteve 2023-24

16 Mars, 2023


Finlanda pritet të instalojë 3.25GW kapacitet të reja të erës gjatë 2023-24, me zhvilluesin francez Neoen që do të siguroj pjesën më të madhe të kapacitetit të ri këtë vit dhe firmën finlandeze OX2 që do të kryesoj në vitin 2024.

Instalimet e kapaciteteve të reja të erës këtë vit parashikohen në rreth 1.8 GW, me Neoen që pritet të instalojë 22%, përmes parkut të tij 404 MW në Mutakalampi. Kurse zhvilluesi finlandez Winda pritet të komisionojë rreth 11% të totalit përmes projekteve 80 MW në Kalajoki dhe 45.6 MW në Kinnula dhe Kyyjarvi, me zhvilluesin Ilmatar Energy që do të instaloj 13%, ose 242 MW, sipas të dhënave nga kompanitë dhe shoqata finlandeze e erës të cilat i ka përpunuar Argus.

Finlanda pritet të vërë në përdorim 1.45 GW të kapacitetit të erës vitin e ardhshëm, me pjesën më të madhe të instaluar nga OX2 në 32% përmes vënies në punë pak më të hershme të projektit Lestijarvi 455 MW, ndërsa Fortum i Gjermanisë do të përbëjë rreth 26% të shtesave, pasi Pjelax 380 MW -Parqet e erës Bole dhe Kristinestad Norr janë përfunduar. Dhe rreth 1 GW parashikohet në vitin 2025 – kur prodhimi i erës pritet të mbulojë 28% të konsumit të energjisë të Finlandës në fund të atij viti, sipas shoqatës së erës të Finlandës.

Finlanda shton mbi 2.4 gigavat kapacitete të erës në vitin 2022

Lexo më shumë

Parqet e erës vitin e kaluar kanë rritur kapacitetin finlandezë në 1.26 GW, nga 902 MW në 2021 dhe 795 MW në 2020. Rritja e mprehtë e kapacitetit të erës që parashikohet të lidhen me rrjetin e ka shtyrë operatorin e sistemit të transmetimit Fingrid të zgjedhë tre kompani energjetike për studime në lidhje me pjesëmarrjen e parqeve të erës në tregun e automatizuar të rezervave të energjisë këtë vit dhe ndoshta në 2024.

“Rritja e ndjeshme e fuqisë së erës ndonjëherë mund të bëjë që prodhimi i energjisë elektrike të përbëhet kryesisht nga energjia e erës dhe energjia bërthamore. Prandaj, pjesëmarrja e energjisë së erës në tregun rezervë është e rëndësishme,” tha Fingrid.

OST ka zgjedhur kompaninë estoneze të energjisë së rinovueshme Enefit Green, firmën tregtare Centrica Energy dhe firmën e investimeve Prime Capital për të marrë pjesë në tregun e automatizuar të rezervave të frekuencave – një mekanizëm që siguron automatikisht stabilitet në rrjet – me 550 MW të kapaciteve të erës që do të merrin pjesë.