Search

BERZH mendon t’i japë kredi 100 milionë euro prodhuesit të energjisë të Maqedonisë Veriore ESM

13 Maj, 2022


Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) tha se po shqyrton dhënien e një kredie të garantuar sovrane deri në 100 milionë euro për prodhuesin e energjisë elektrike ESM të Maqedonisë së Veriut për të mbështetur nevojat e saj për likuiditet gjatë krizës energjetike.

Financimi do të adresonte hendekun emergjent të likuiditetit duke siguruar mbështetje financiare dhe dialog politik për sektorin e energjisë për të adresuar cështjet strukturore në tregun lokal të energjisë, ka thënë BERZH në një dokument përmbledhje të projektit.

Mbështetja e likuiditetit do të miratojë gjithashtu strategjinë e dekarbonizimit të ESM pas vënies në punë të suksesshme të impiantit të saj të parë diellore Oslomej me një kapacitet prej 10 MW dhe nënshkrimit të ardhshëm të një centrali diellor shtesë prej 30 MW në Oslomej dhe Manastir, tha huadhënësi.

ESM, në pronësi të plotë të qeverisë së Maqedonisë së Veriut, siguron afërsisht 90% të të gjithë prodhimit vendas të energjisë elektrike.