Search

Termocentrali i parë evropian me karburant amoniak do të ndërtohet në Irlandë

08 Dhjetor, 2023


Kompania britanike Centrica dhe Mitsubishi Power Europe kanë nënshkruar një memorandum mirëkuptimi për zhvillimin, ndërtimin dhe funksionimin e objektit të parë të prodhimit të energjisë me bazë amoniaku në Evropë. Vendndodhja është në Irlandë. Përdorimi i amoniakut me karbon të ulët si lëndë djegëse mund të kontribuojë në sigurinë e furnizimit me energji elektrike duke reduktuar emetimet e gazeve serrë, sipas partnerëve të projektit. Djegia e amoniakut nuk rezulton në asnjë emetim të gazrave serrë pasi përmban vetëm hidrogjen dhe azot (NH3). Ka densitet më të lartë se hidrogjeni, duke e bërë më të lehtë transportin dhe ruajtjen. Projekti i parë i termocentralit të amoniakut do të zhvillohet nga filialet e Centrica Bord Gáis Energy dhe Centrica Energy, dhe Mitsubishi Power Europe.

Termocentrali ekzistues i Bord Gáis Energy me gaz në Whitegate është parashikuar për zhvillimin e një sistemi të djegies së amoniakut. Ndodhet në qytetin irlandez të Cork dhe ka dy turbina me gaz. Centrica me bazë në Windsor pretendoi se ato mund të kalojnë plotësisht në amoniak. “Ky është një nga projektet e shumta që Centrica po punon për të demonstruar se si mund të funksionojë në praktikë ekonomia e hidrogjenit,” tha CEO Chris O’Shea. Amoniaku prodhohet nga azoti, me burim nga ajri, dhe hidrogjeni jeshil, i marrë nga uji në elektrolizerët e fuqizuar nga burime të ripërtëritshme. Të dy gazrat reagojnë në procesin me energji intensive Haber-Bosch për të prodhuar amoniak.

Impianti do të shërbejë si një vend demonstrimi global për teknologjinë e prodhimit të energjisë me amoniak, duke ofruar njohuri mbi fizibilitetin dhe shkallëzueshmërinë e amoniakut me karbon të ulët, shpjegoi Centrica. Do të ishte termocentrali i parë i tillë në Evropë. Projekti i parë në botë i këtij lloji u lançua në Singapor në vitin 2022. Pas nënshkrimit të memorandumit, partnerët thanë se po formonin një ekip për të vlerësuar fizibilitetin e projektit. Faza tjetër do të përfshijë konsultime me palët e interesuara lokale, shtuan kompanitë.

Përdorimi i amoniakut të gjelbër për prodhimin e energjisë elektrike është i shtrenjtë

Megjithatë, siç raportohet nga portali Hydrogen Insight, ende nuk është e sigurt nëse projekti është financiarisht i qëndrueshëm. Përdorimi i amoniakut të gjelbër për prodhimin e energjisë elektrike do të ishte shumë i kushtueshëm. Së pari, prodhimi i hidrogjenit kërkon energji elektrike të ripërtëritshme. Përveç kësaj, azoti duhet të nxirret nga ajri, dhe sasi të mëdha të energjisë së gjelbër konsumohen gjithashtu në prodhimin e amoniakut. Humbjet e energjisë në proces janë të konsiderueshme – 100 kWh energji elektrike kërkohen vetëm për 11 kWh deri në 19 kWh energji të çliruar nga djegia e amoniakut.