Search

Rusia mund të shkurtojë furnizimin me gaz në Finlandë të premten

13 Maj, 2022


Politikanë kyç të finlandez janë paralajmëruar se Rusia mund të ndalë furnizimin me gaz në Finland këtë të premte, ka raportuar e përditshmja lokale Italehti dje.

Lajmin e ka përcjellur Reuters, ku është shkruar se Presidenti i Finlandës, Sauli Ninisto, dhe Kryeministri Sanna Marin këtë të enjte ka thënë se Finlanda do të aplikonte për aleancën perëndimore të mbrojtjes NATO “pa vonesa”, duke shtyer Rusinë të reagoj.

Shumica e gazit të përdorur në Finland vije nga gazi rus, mirëpo gazi përbënë vetëm 5% të konsumit
të përgjithshëm të energjisë elektrike të vendit.

Sidoqëtëjetë, humbja e shumicës së furnizimit do të nënkuptonte gjigandët të industrisë Neste dhe Metsa dhe disa kompani të tjera në pylltari, industry kimike dhe ato të ushqimit do të duhet të gjejnë burime alternative të energjisë apo të adaptojnë prodhimin e tyre.

Javën e kalur, qeveria finlandeze tha se është e përgatitur për mundësinë që fqinji lindor të ndalojë furnizimin e gazit në fund të muajit maj si një përgjigje e Finlandës që t’i binded kërkesave të Rusisë për pagesa të gazit në rubla.

Më lidhje direkte gaz sjellëse më Rusinë, Finlanda dhe vendet Baltike janë më shumë të varura në gazin rus se sa vendet e tjera Evropiane.

Nëse furnizimi me gaz rus reduktohet apo largohet, Finlanda, Estonia, Latvia dhe Lituania mbase të duhet të kufizojë kërkesën, tha rrjeti i operatorit evropian të gazit ENTSOG në perspektivën e tyre të verës në prill.

Pse Hungaria po e bllokon embargon ndaj naftës ruse?

Lexo më shumë