Search

Rumania do të dyfishojë rezervat e gazit deri në nëntor

29 Qershor, 2022


Kryeministri rumun Nicolae Ciuca tha se Rumania do të mbushë rezervat e saj të gazit natyror në 80% të kapacitetit të saj depozitues deri më 1 nëntor nga 40% që është aktualisht në përputhje me rregulloren e fundit të BE, shkruan SeeNews.

“Ju e dini shumë mirë që ka një vendim në nivel të BE-së që çdo shtet anëtar në fillim të dimrit të ketë 80% të kapacitetit të tij të ruajtjes të mbushur. Për momentin jemi në pak më shumë se 40%, 41%. “, tha Ciuca gjatë një ceremonie që shënon fillimin e prodhimit të gazit natyror të naftës dhe gazit të Detit të Zi (BSOG) nga Projekti Midia Gas Development (MGD) në Rumani.

Sipas Ciuca, Rumania ka një plan për të mbushur gradualisht depozitat e saj të gazit natyror në 46% kapacitet deri më 1 gusht, 57% deri më 1 shtator, 66% deri në 1 tetor dhe më në fund, në 80% deri më 1 nëntor.

“Ky është minimumi i nevojshëm për të qenë në gjendje të kalojmë dimrin,” tha gjithashtu Ciuca, duke shtuar se vendi është në bisedime me Azerbajxhanin dhe SHBA-në për blerjen përkatësisht të gazit natyror dhe gazit të lëngshëm.

Të enjten, Parlamenti Evropian miratoi një plan për të përshpejtuar ruajtjen e gazit natyror në vendet e BE-së para dimrit, në mënyrë që të mbrohen familjet dhe bizneset në rast se Rusia vendos të pezullojë furnizimet si hakmarrje për sanksionet ekonomike për luftën në Ukrainë.

Vendet e BE-së duhet të përpiqen të mbushin depozitat e tyre në 85% deri më 1 nëntor dhe në 90% nga viti 2023 e në vazhdim.

Rumania duhet të bëjë përparime jo vetëm në fushën e nxjerrjes së gazit, por gjithashtu duhet të përmirësojë dhe konsolidojë kapacitetin e transportit dhe ndërlidhjen me vendet e tjera, tha gjithashtu Ciuca.