Search

Rënie rekord në emetimet e sektorit të energjisë elektrike në BE

13 Shkurt, 2024


Rënia e prodhimit të energjisë elektrike nga qymyri dhe gazi natyror në vendet e Bashkimit Evropian (BE) vitin e kaluar rezultoi në një ulje rekord të emetimeve nga sektori i energjisë elektrike.

Raporti Evropian i Vlerësimit të Energjisë Elektrike, i cili analizon të dhënat e prodhimit dhe kërkesës për energji elektrike të vendeve të BE-së në vitin 2023, është publikuar nga think-tanku ndërkombëtar i energjisë Ember.

Prandaj, prodhimi i energjisë elektrike në vendet e BE-së nga qymyri u ul me 26 për qind në bazë vjetore në vitin 2023, duke rënë në 333 teravat orë dhe duke arritur nivelin më të ulët ndonjëherë. Kështu, qymyri përmbushi 12 për qind të prodhimit të energjisë elektrike të BE-së vitin e kaluar.

Rënia më e madhe vjetore e prodhimit të energjisë elektrike nga gazi natyror ishte 15 për qind që nga viti 1990. Pjesa e gazit natyror në prodhimin e energjisë elektrike të BE-së ishte 16.8 për qind në vitin 2023.

Prodhimi total i energjisë elektrike nga lëndët djegëse fosile ra me 19 për qind vitin e kaluar, duke bërë që këto burime të sigurojnë për herë të parë më pak se një të tretën e energjisë elektrike të BE-së.

Për herë të parë, pjesa e erës tejkaloi gazin natyror

Energjia e erës mbuloi 17.6 për qind të prodhimit të energjisë elektrike të BE-së vitin e kaluar, duke tejkaluar gazin natyror për herë të parë. Pjesa e energjisë diellore në totalin e prodhimit të energjisë elektrike ishte 9.1 për qind.

Energjia e erës dhe diellit do të prodhojnë 26.7 për qind të energjisë elektrike të BE-së në vitin 2023, duke u rritur mbi një të katërtën për herë të parë.

Prodhimi nga hidrocentralet u rikuperua nga nivelet më të ulëta në vitin 2022, duke siguruar 11.8 për qind të energjisë elektrike të BE-së vitin e kaluar, ndërsa energjia bërthamore përbënte 23 për qind të totalit të energjisë elektrike.

Kështu, pjesa totale e burimeve të rinovueshme të energjisë në prodhimin e energjisë elektrike të BE-së theu një rekord me 44 për qind.

Rritja e pjesës së burimeve të rinovueshme të energjisë, veçanërisht energjia e erës dhe diellit, dhe rënia e mprehtë e prodhimit të energjisë elektrike nga lëndët djegëse fosile rezultuan në rënien më të madhe rekord, me 19 për qind, në emetimet nga sektori i prodhimit të energjisë elektrike të BE-së.

Krahas rritjes së burimeve të rinovueshme të energjisë, rënia e kërkesës për energji elektrike ka kontribuar edhe në uljen e prodhimit nga lëndët djegëse fosile. Kërkesa e BE-së për energji elektrike ra me 3.4 për qind në vitin 2023 krahasuar me një vit më parë. Më shumë se një e treta e kësaj rënie është parë në konsumin e energjisë elektrike në sektorin industrial.

Sipas analizës së Ember, BE-ja po shkon drejt një sistemi energjie të pastër, por nevojitet një zgjerim më i shpejtë i burimeve të rinovueshme të energjisë për objektivat e BE-së.
Rritja e energjisë së erës dhe diellit duhet të përshpejtohet për të arritur objektivat e BE-së. Plani REPowerEU i BE-së parashikon rritjen e pjesës së energjisë së erës dhe diellit në prodhimin e energjisë elektrike nga 27 për qind në 2023 në 55 për qind në 2030.

“Nuk është koha për të qenë të vetëkënaqur”

Në vlerësimin e saj të raportit, Drejtoresha e Programit Ember Europe Sarah Brown deklaroi se sektori energjetik i BE-së është në mes të një ndryshimi të madh dhe tha: “Ndërsa shfaqet një sistem, shtylla kurrizore e të cilit është era dhe energjia diellore, karburantet fosile luajnë një rol më të vogël sesa ndonjëherë. Kriza energjetike dhe Rusia Pushtimi i Ukrainës nuk çoi në një ringjallje të qymyrit dhe gazit. Qymyri është në rrugën e tij jashtë përdorimit dhe gazi përfundimisht do të bjerë me zhvillimin e energjisë së erës dhe diellit. Megjithatë, kjo nuk është koha për vetëkënaqësia. BE-ja është e përkushtuar ndaj energjisë së erës, diellore dhe diellore për të krijuar një sistem pa rreziqet e lëndëve djegëse fosile. dhe duhet të fokusohet në futjen e shpejtë të fleksibilitetit.” tha ai.

Drejtori Global i Ember, Dave Jones vuri në dukje se ndërsa elektrifikimi bëhet me më shumë pompa nxehtësie, automjete elektrike dhe elektrolizer, BE do të hyjë në një epokë të re në të cilën kërkesa për energji elektrike do të rritet dhe tha: “Sigurimi i reduktimeve të emetimeve të kërkuara për një klimë të sigurt do të mundësojë burimet e rinovueshme të energjisë për të vazhduar me këtë rritje të kërkesës.”

Edhe nënkryetari i Parlamentit Evropian Martin Hojsik deklaroi se ekonomia evropiane po kalon nga lëndët djegëse fosile në energji të pastër.

Duke vënë në dukje se disa vende po konkurrojnë për të përdorur më shumë energjinë e erës dhe diellore si një mundësi sociale dhe ekonomike, Hojsik tha: “Vendet e tjera, veçanërisht në Evropën Qendrore dhe Lindore, janë duke mbetur prapa në këtë drejtim dhe janë në rrezik të humbasin këtë mundësi, konkurrenca e kontinentit është në rrezik. BE-ja nuk është vetëm ajo duhet të sigurojë një tranzicion holistik dhe të shpejtë drejt energjisë së pastër, jo vetëm për të korrur përfitimet e tranzicionit të energjisë, por edhe për të mbrojtur kundër rreziqeve të sigurisë që lidhen me karburantet fosile të importuara.”

/Motilokal.com