Search

Për shkak të motit të mirë dhe të favorshëm, me erëra të forta energjia e erës ka thyer rekorde në Europë gjatë kësaj jave

17 Mars, 2023


Prodhimi i energjisë së erës arriti kulmin në Evropë të hënën në nivele rekord, në nëntë vende të ndryshme.

Sipas të dhënave të publikuara nga WindEurope, shoqata e tregtisë së energjisë së erës në Europë, energjia e erës përbënte 33.2% të energjisë elektrike të prodhuar të hënën, më 13 mars.

Nëntë vende të ndryshme thuhet se kishin një pjesë prej më shumë se 40% të energjisë së erës në përzierjet e tyre kombëtare të energjisë elektrike, të kryesuar nga Danimarka, e cila përsëri kishte më shumë se 100%. Tetë vendet e tjera ishin Gjermania, Irlanda, Portugalia, Spanja, Belgjika, Greqia, Suedia dhe Lituania.

Në të gjithë Evropën, parqet e erës në tokë prodhuani 2,372 GWh, që përbën 30.1% të kërkesës totale për energji elektrike të rajonit, ndërsa era në det të hapur gjeneroi 250 GWh, ose 3.2%.

S&P Global Commodity Insights raportoi se prodhimi evropian i erës dhe diellit arriti kulmin në 186 GW të hënën, që ata pretendojnë se është “maja më e lartë e prodhimit për orë e regjistruar nga të dhënat e sistemit”. S&P raportoi se, “Për orën 11 të mesditës, era gjeneroi rreth 121 GW dhe diellore 61 GW në të gjithë Evropën, sipas WindEurope dhe të dhënave të sistemit britanik me gjenerimin ditor të erës që kalon 3 TWh për herë të parë.”

Gjatë kësaj kohe, në Gjermani kulmi i energjisë së gjeneruar si kombinim i erës dhe diellit ishte rreth 57 GW dhe regjistroi në dy orë çmime negative “mes indikacioneve të reduktimit të erës veçanërisht gjatë pikut të energjisë diellore”.