Search

Pas Gjermanisë dhe Austrisë edhe Holanda kthehet te qymyri

22 Qershor, 2022


Holanda po i bashkohet Gjermanisë dhe Austrisë në rikthimin e energjisë së qymyrit të hënën pas një krize energjitike të provokuar nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia. Holanda tha se do të hiqte të gjitha kufizimet në termocentralet e ndezur nga karburantet fosile, të cilat më parë ishin të kufizuara në pak më shumë se një të tretën e prodhimit.

Berlini dhe Vjena bënë njoftime të ngjashme të dielën teksa Moska, e përballur me sanksione shtrënguese për Ukrainën, ndërpret furnizimet me gaz për Evropën. Gjermania megjithatë tha se ende synon të mbyllë termocentralet e saj me qymyr deri në vitin 2030, në dritën e emetimeve më të mëdha të CO2 që ndryshojnë klimën nga lëndët djegëse fosile.

Pushtimi rus i Ukarinës ka rritur çmimet globale të energjisë dhe ka rritur mundësinë e mungesave nëse do të ndërpriteshin furnizimet. Gjigandi rus i energjisë Gazprom tashmë ka ndaluar dërgesat në një numër vendesh evropiane, duke përfshirë Poloninë, Bullgarinë, Finlandën dhe Holandën.

Mbështetja e Gjermanisë në importet ruse të energjisë e ka bërë atë veçanërisht të prekshme pasi Moska kërkon një levë kundër Perëndimit.
//abcnews.al