Search

Parku hibrid me erë dhe solare më i madh në botë komisionohet në Indi

16 Mars, 2023


Kompania më e madhe indiane e prodhimit të energjisë së rinovueshme, Adani Green Energy, ka njoftuar përfundimin e projektit të saj më të ri hibrid diellor-erë.

Adani Green Energy njoftoi se ka vënë në punë me sukses një projekt hibrid diellor-erë 700 MW në regjionin verior të Rajasthan. Kompania pretendon se është projekti më i madh i energjisë hibride në botë.

Projekti ndodhet në rrethin Jaisalmer të Rajasthan. Adani ka tre projekte të tjera hibride diellore-erë në zonë me një kapacitet të kombinuar prej 1,440 MW. Projekti i fundit rrit portofolin e kompanisë hibrid diellor-erë në një maksimum 2,140 MW, që përbën gati 27% të kapacitetit operacional të kompanisë.

Adani e siguroi këtë projekt përmes një ankandi konkurrues dhe lidhi një marrëveshje për blerjen e energjisë elektrike për 25 vjet me një tarifë prej 37.3 euro/MWh. Projekti përdor module diellore dyshafqësore të pajisura me gjurmues me një aks. Kompania ka pohuar se projekti do të japë energji me një faktor shfrytëzimi kapaciteti prej të paktën 50%, duke e bërë atë projektin më efikas të energjisë diellore ose të erës në Indi.

Problemet financiare të Adanit janë të njohura. Aksionet e Adani Green Energy kanë rënë me më shumë se 83% nga nivelet më të larta të majit 2022. Ka pasur raporte të pakonfirmuara se kompania mund të ngadalësojë shtimin e kapaciteteve dhe mund të fokusohet në shlyerjen e borxhit të papaguar për të qetësuar shqetësimet në rritje të huadhënësve dhe investitorëve.

Pavarësisht vështirësive të tij financiare, Adani mbetet më i madhi dhe ndër prodhuesit më të fuqishëm të energjisë së rinovueshme në Indi. Ai ka një tubacion masiv prej 20.4 GW me kompensime të përhapura në të gjithë vendin.