Search

Ndërmarrja energjetike serbe nis ndërtimin e impiantit të gjenerimit të energjisë me erë të saj të parë me erë në Kostolac

23 Maj, 2022


Ndërmarrja shtetërore e energjisë e Serbisë, Elektroprivreda Srbije, ka deklaruar se ndërtimi i impiantit të gjenerimit të energjisë me erë, Kostolac, ka filluar, dhe se ka mbajtur një takim njohës me përfaqësues të Siemens Gamesa, i cili do të dorëzojë dhe instalojë 73 megavat (MW) turbina me erë për projektin.

Lajmin e ka bërë të ditur balkangreenenergyneës, ku është raportuar se Miroslav Tomasevic, drejtori në detyrë i EPS, pret që impianti i gjenerimit të energjisë me erë në bazenin e qymyrit të Kostolac do të vihet në operim në 26 muaj më së herëti.

EPS dhe partnerët e saj do të bëjnë gjithçka që kjo periudhë të shkurtohet sa më shumë që të jetë e mundur, por pa rrezikuar cilësinë e punimeve dhe që sa më shpejt të jetë e mundur të funksionojë parku me erë i EPS, tha Tomašević.

Impianti i gjenerimit të energjisë me është duke u ndërtuar në minierat e thëngjillit në bazenin e Kostolac

Vlera e projektit vlerësohet të jetë 114 milion euro, nga të cilat 80 milion euro vijnë nga një hua e disbursuar nga banka Gjermane KfW.

EPS ka nënshkruar një marrëveshje huaje në nëntor të 2017, dhe ka pranuar një leje energjetike për impianti i gjenerimit të energjisë me erë në fund të 2018.

Impianti i gjenerimit të energjisë me erë i parë EPS, me 20 gjeneratorë, do të instalohet në Drmno, Petka, Qirikovc dhe Klenovnik, në zonën e minierave të hapura të mbyllura dhe deponive të filialit të EPS Termoelektrane i Kopovi Kostolac (TE-KO Kostolac).

Elektriciteti i mjaftueshëm për të furnizuar rreth 30,000 familje

Sipas vlerësimeve të mëparshme, ferma e erës në Kostolac do të prodhojë rreth 115 milionë kilovat-orë (kËh) energji elektrike në vit, e cila është e mjaftueshme për të furnizuar rreth 30,000 familje.

Mbikëqyrja eksperte e projektit iu besua një konsorciumi të udhëhequr nga Neë Energy Solutions. Në takimin prezantues morën pjesë edhe përfaqësues të SGS, firmë përgjegjëse për kontrollin e cilësisë, si dhe një numër i madh ekspertësh të përfshirë në projekt.

Vlen të përmendet se Serbia aktualisht ka 397 MW në parqet me erë Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar dhe La Piccolina, të cilat u ndërtuan në valën e parë, brenda kuotës 500 MW të caktuar nga Ministria e Minierave dhe Energjisë.

Në kuotë përfshihet edhe parku me erë Plandište, me kapacitet 102 MW, i cili është në ndërtim e sipër.