Search

Ministri i Ekonomisë, Bekteshi: Maqedonia e Veriut është e para që ka bërë një tranzicion energjetik në Ballkanin Perëndimor

December 01, 2021


Qeveria e Maqedonisë së Veriut po punon në mënyrë aktive për kalimin e energjisë në energjinë e gjelbër, pra përdorimin e diellit, erës dhe ujit për të ndryshuar gradualisht prodhimin e energjisë elektrike nga qymyri në prodhimin e energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme dhe një nga prioritetet e saj është të sigurojë një siguri të sigurt.

Furnizimi me energji, rritja ekonomike dhe ecja drejt ekonomisë së gjelbër, informoi ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi në takimin e 19-të të Këshillit Ministror të Komunitetit të Energjisë (KE) në Beograd, tha korrespondenti i MIA-s nga Beogradi.

Ai prezantoi rezultatet e suksesshme, veçanërisht në pjesën e zbatimit praktik të ankandeve të para për dhënien e tarifave premium për ndërtimin e termocentraleve fotovoltaike, proces që u mirëprit nga të gjitha institucionet ndërkombëtare.

Ministri informoi se 60 megavat të termocentraleve fotovoltaike tashmë janë në ndërtim e sipër me tarifa premium, dhe 100 megavat në Oslomej përmes partneritetit publiko-privat që do të zëvendësojë REK “Oslomej”.

“Është gati termocentrali i parë fotovoltaik i “ESM” në Oslomej prej 10 megavatësh, pra është rreth 170 megavat termocentrale diellore ose 10 herë më shumë se 17 megavat të ndërtuara në 11 vitet e mëparshme. Me ndërtimin e dy termocentraleve 50 megavat në Oslomej për investitorë privatë, si dhe dy investimit vetanak 10 megavatësh të “ESM”, bëjmë tranzicionin e parë energjetik të një termocentrali me qymyr me termocentral fotovoltaik, i cili është shembull për vendet e tjera të rajonit, Ballkani Perëndimor dhe Evropa Juglindore”, tha Bekteshi.

Ne kemi miratuar, shtoi ai, Ligjin për Investimet Strategjike, sipas të cilit disa investitorë seriozë tashmë do të realizojnë projekte të mëdha për investime strategjike si “ËPD” nga Gjermania për ndërtimin e termocentralit të erës 415 MW, “EFT Group” për ndërtimin e Termocentrali fotovoltaik 80 MW Akuo Energy nga Franca për ndërtimin e parkut diellor më të madh 350-400 MW në vend.

“Ky është një tregues për ne që kemi punuar mirë në reformat, kemi miratuar legjislacionin e nevojshëm dhe kemi krijuar kushte për investime, ky është thelbi i ekzistencës së qeverive dhe administratës, për të krijuar kushte të drejta për të gjithë”, tha. ministri Bekteshi.

Aplikimi i burimeve të ripërtëritshme të energjisë dhe efikasiteti i energjisë është një punë në kuadër të zbatimit të Marrëveshjes së Gjelbër të Bashkimit Evropian e cila ka një synim të qartë – një Evropë neutrale ndaj klimës dhe më elastike deri në vitin 2050.

Maqedonia e Veriut mbështet gjithashtu Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane për një ekonomi të qëndrueshme duke i kthyer sfidat klimatike dhe mjedisore në mundësi dhe duke e bërë tranzicionin të drejtë dhe gjithëpërfshirës për të gjithë.

Takimi, i kryesuar nga zëvendëskryeministrja e Serbisë Zorana Mihajlovic, u diskutua për disa tema energjetike që mbulohen nga Traktati i Komunitetit të Energjisë, duke përfshirë statusin e zbatimit të Marrëveshjes në fushat e energjisë elektrike, gazit natyror, burimeve të ripërtëritshme të energjisë, klimës, efiçencës energjetike, mjedisit. Në fund, Artur Lokovski u emërua drejtor i ri i Sekretariatit të Komunitetit të Energjisë me votën e të gjitha vendeve.

Pas takimit ministror, Bekteshi pati një takim dypalësh me zëvendëskryeministren e Serbisë dhe ministren e Minierave dhe Energjetikës Zorana Mihajlovic.

Në takim u shpreh mbështetja e të dy vendeve për rritjen e bashkëpunimit në sektorin e energjisë përmes projekteve të lidhjes rajonale. Ministri Bekteshi theksoi se rritja e bashkëpunimit bilateral ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë është vendimtare për rritjen e ekonomive të dy vendeve.

// slobodenpecat.mk