Search

Mini-ekskavatorët elektrikë mund të jenë një zgjedhje më e mirë se konvencionalët me naftë

06 Qershor, 2023


Leximi i këtij artikulli zgjatë: 4 minuta

Gama e mini-ekskavatorëve elektrikë në treg po rritet gjatë gjithë kohës, ndërsa industria e ndërtimit kërkon mënyra për të ulur emetimet e karbonit.

Mini-ekskavatorët elektrikë ofrojnë përfitime të padyshimta, jo vetëm sepse ofrojnë emetime më të ulëta të CO2 dhe zero shkarkime të gazrave, por sepse ato funksionojnë gjithashtu në heshtje.

Por a janë ato, siç sugjeron një studim i ri kërkimor, “një zgjedhje më e mirë” sesa nafta në tregun aktual?

Kjo është ajo që ka pohuar një analist i lartë i teknologjisë në kompaninë e kërkimit dhe konsulencës IDTechEx, Dr James Jeffs.

IDTechEx ka parashikuar që tregu i makinerive të ndërtimit elektrike ishte gati të “rritej” me një normë rritjeje vjetore të përbërë 10-vjeçare (CAGR) prej 37%, megjithëse kjo fillon nga një bazë e vogël, me shitjet e makinave elektrike dukshëm më të ulëta se nafta.

Miniekskavatorët janë një nga tregjet më të mëdha të makinerive të ndërtimit për nga vëllimi dhe raporti sugjeroi se madhësia e tyre e vogël dhe ngarkesa më e lehtë e punës i bënë ata një përshtatje ideale për elektrifikim.

Kur bëhet fjalë për karikimin, ndërkohë që është e mundur të rikarikohen makineritë e marra me qira në një depo brenda natës nëse ato kërkohen vetëm për një ditë, shumë detyra ndërtimi ka të ngjarë të zgjasin më shumë se një ditë, duke i lënë ato të parkuara në vend. Vendet mund të mos kenë lidhje me rrjetin, duke lënë potencialisht makinat të karikohen nga gjeneratorët me naftë.

International Construction pyeti gjithashtu IDTechEx se si arriti në një periudhë kthimi prej 6-8 vjetësh kur ishte fjala për supozimet e saj për koston totale të pronësisë, duke pasur parasysh se mini-ekskavatorët mund të mos zgjasin domosdoshmërisht aq gjatë.
//Media Ndërtimi.Info