Search

Makinat elektrike kanë më shumë probleme, por jo sepse janë elektrike

05 Dhjetor, 2023


Automjetet elektrike kanë 79% më shumë probleme se automjetet e tjera, sipas sondazhit të fundit vjetor të besueshmërisë së automjeteve nga Consumer Reports. Por problemi nuk është në të vërtetë sepse ato janë elektrike, tha Jake Fisher, drejtor i qendrës së testimit të automjeteve të grupit. Problemet lindin sepse makinat elektrike janë kryesisht modele të reja, dhe modelet e makinave të prezantuara së fundmi zakonisht kanë më shumë probleme, pavarësisht se çfarë i shtyn ato. Kompanitë e makinave nuk kanë pasur vite që të përpunojnë të gjitha ngërçet pasi kanë modelet që kanë prodhuar prej vitesh.

Përveç kësaj, automjetet elektrike priren të jenë modele me çmim më të lartë me veçori teknologjike më të sofistikuara, nga sensorë shtesë të sigurisë deri te më shumë vegla dhe baballarë. Të gjitha ato veçori të zbukuruara paraqesin më shumë mundësi që gjërat të shkojnë keq. “Nëse shikoni EV-të, ato priren të jenë shumë të ngarkuara me teknologji të re, të gjitha gizmos dhe ekranet më të fundit,” tha Fisher. Pronarët e automjeteve elektrike raportojnë gjithashtu probleme me bateritë dhe karikimin, por kjo është ende kryesisht rezultat i risive të këtyre automjeteve, tha Fisher. Nuk është se teknologjia është në thelb problematike.

“Nëse të gjithë prodhuesit do të kishin ndërtuar makina elektrike për 100 vjet, dhe pastaj papritmas njëri prej tyre vendosi të ndërtonte një motor me djegie të brendshme me një transmision, do të kishte probleme,” tha Fisher. Consumer Reports anketon abonentët e saj çdo vit për përvojat e tyre me 330,000 automjetet e tyre individuale. Rezultatet përfundimtare janë llogaritur bazuar në të dhënat e kombinuara nga tre vitet më të fundit. Për modelet që janë shumë të reja, të dhënat e besueshmërisë së mëparshme për prodhuesin, në përgjithësi, mund të përdoren për të plotësuar të dhënat për modelin e ri. Kamionët elektrikë, në veçanti, prireshin të dilnin më keq në sondazhin e besueshmërisë së Consumer Reports. Kjo për shkak se ato ekzistojnë në kryqëzimin e dy llojeve veçanërisht jo të besueshme të automjeteve, EV dhe kamionçinë.

Jo të gjitha automjetet elektrike janë aq të pabesueshme, megjithatë, sipas të dhënave të anketës së Consumer Reports. Tesla Model 3 dhe Model Y, si dhe Ford Mustang Mach-E, për shembull, kanë besueshmëri mesatare të pritur. Nissan Ariya dhe Hyundai Ioniq 6 kanë besueshmëri më të mirë se mesatarja e pritur. Modelet më pak të besueshme, mesatarisht, ishin hibride plug-in, sipas sondazhit. Arsyeja për këtë, sipas Consumer Reports, është se, me motorët me gaz, motorët elektrikë dhe sistemet e karikimit, ata janë të prekshëm nga të gjitha gjërat që mund të shkojnë keq në një automjet me gaz ose elektrike.