Search

Macron reagon: Çmimi i energjisë elektrike indeksohet në mënyrë absurde, operatorët përfitojnë në mënyrë të paarsyeshme

29 Qershor, 2022


Presidenti Emanuel Macron dënoi në përfundim të samitit të G7 në Gjermani, sipas tij, indeksimin absurd të çmimeve të energjisë elektrike, i cili kontribuon fuqishëm në valën e inflacionit dhe krijon një fitim të tepërt të paarsyeshëm për operatorët.

“Rritja e çmimeve në të gjithë Evropën është një taksë e jashtme që vjen nga gazi dhe energjia elektrike që nga fillimi i luftës në Ukrainë dhe paratë e taksapaguesve nuk synojnë të kompensojnë këtë taksë të jashtme, përndryshe është një sistem i pafund që do të na varfërojë,” tha ai. deklaroi në një konferencë për media, transmeton MIA.

Krahas mburojave të vendosura nga vjeshta 2021 për çmimet e energjisë, që i kushtojnë shtrenjtë buxhetit të shtetit, ai bëri thirrje për ndryshimin e rregullave të funksionimit të tregut të energjisë elektrike, duke përfshirë edhe çmimet që historikisht janë indeksuar në Europë me çmimet e gazit.

Për shkak të këtij sistemi, “ka çmime marramendëse në rritje të energjisë elektrike që nuk kanë më asnjë lidhje me koston e prodhimit të energjisë elektrike, ndjekin gazin, është absurde, që do të thotë se ka lojtarë, për shembull në burimet e rinovueshme të energjisë, që të arrijë “fitime të tepërta gjatë kësaj periudhe” krejtësisht të paarsyeshme, tha Macron.

“Sinqerisht, këto janë Hijet nëpër të cilat po kalojmë”, shtoi ai.

“Ne po shpenzojmë paratë e taksapaguesve në përpjekje për të ndihmuar të njëjtin tatimpagues si një konsumator që të merret me rritjen e çmimit të naftës dhe gazit që vjen nga jashtë.” që ne nuk e prodhojmë dhe që lidhet me luftën”.

Shadox janë personazhet e një seriali të animuar me humor të qëllimshëm absurd, të transmetuar në Francë që nga fundi i viteve 1960.

Përballë kësaj situate, beson Macron, objektivisht përgjigja më e mirë është ulja e çmimeve të blerjes.

Ai përsëriti mbështetjen e tij për përpjekjet e bëra nga Komisioni Evropian në fillim të qershorit dhe për dëshirën e vendeve të G7 për të frenuar çmimet e naftës.

//slobodenpecat.mk