Search

Italia ndalon panelet diellore në tokat bujqësore

13 Maj, 2024


Në kuadër të paketës së masave për mbrojtjen e bujqësisë dhe peshkimit, qeveria ka ndaluar instalimin e sistemeve fotovoltaike në tokat bujqësore.

“Ne i kemi dhënë fund praktikës së instalimit të pakontrolluar të paneleve fotovoltaike në tokë”, tha ministri i Bujqësisë Francesco Lollobrigida në një konferencë për shtyp pas mbledhjes së kabinetit.

Sipas ministrit të Bujqësisë, ndalimi nuk do të përfshijë “projektet agrovoltaike”, të cilat parashikojnë instalimin e paneleve diellore mbi fusha dhe vreshta, në tokë me qëllim të dyfishtë për të prodhuar energji elektrike në periudhën e rrezeve të forta të diellit dhe rritjes së bujqësisë. kulturat.

Sipas zyrtarëve të qeverisë, ministri i Energjisë, Gilberto Pichetto Fratin fillimisht e kundërshtoi ndalimin, por pas seancës ai u tha gazetarëve se masat e reja nuk do të rrezikojnë qëllimin e qeverisë për të instaluar rreth 38 gigavat impiante fotovoltaike deri në vitin 2030.

Paketa e qeverisë tani duhet të miratohet nga të dyja dhomat e parlamentit.

Lobet bujqësore kanë kërkuar prej kohësh kufizime për instalimin e paneleve diellore në tokat bujqësore, duke paralajmëruar se një praktikë e tillë është e papajtueshme me kultivimin e kulturave bujqësore.

Shoqatat e mbrojtjes së mjedisit akuzuan qeverinë për minimin e synimeve të gjelbra që ra dakord me partnerët e saj të G7.

Javën e kaluar, Italia, së bashku me partnerët e saj në grupin G7, u zotua të trefishojë kapacitetet e instaluara për prodhimin e energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme deri në vitin 2030 dhe të heqë gradualisht termocentralet me qymyr në gjysmën e parë të dekadës së ardhshme.

Vitin e kaluar, ajo instaloi gati gjashtë gigavat (GW) kapacitet të energjisë së rinovueshme, kryesisht termocentrale të vogla diellore.

/Motilokal.com