Search

G7 “toleron” Gjermaninë dhe Japoninë për qymyrin – Mund ta ndalojnë për prodhimin e energjisë pas vitit 2035

02 Maj, 2024


Ministrat e Energjisë të 7 vendeve më të industrializuara të Botës (G7) ranë dakord për t’i dhënë fund përdorimit të qymyrit në prodhimin e energjisë gjatë gjysmës së parë të dekadës së ardhshme, por kanë “toleruar” Gjermaninë dhe Japoninë, ekonomitë e të cilave varen nga kjo lëndë e parë.

Sidoqoftë, komunikata e G7 përfshinte gjithashtu një qëllim alternativ për heqjen graduale të termocentraleve me qymyr në një afat kohor në përputhje me mbajtjen e një kufiri prej një rritje të temperaturës prej 1.5°C.

Kufizimi i rritjes së temperaturës në 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale, thonë shkencëtarët, mund të parandalojë pasojat më të rënda të ndryshimit të klimës. Paralajmërimi u përfshi për t’i dhënë hapësirë ​​për manovrim Gjermanisë dhe Japonisë.

Mbështetja nga shumë qeveri për veprime të forta klimatike është zbehur pasi dobësia ekonomike i ka bërë ato të fokusohen në koston e menjëhershme dhe mbetet për t’u parë se si Gjermania dhe Japonia do të lëvizin për të reduktuar përdorimin e qymyrit, i cili prodhon më shumë se një të katërtën e energjisë elektrike të tyre.

Gjermania ka përfshirë në legjislacionin e saj një objektiv përfundimtar për mbylljen e fabrikave të qymyrit deri në vitin 2038, ndërsa qeveria aktuale ka shprehur vullnetin për të hequr gradualisht qymyrin deri në vitin 2030, ndërsa Japonia nuk ka caktuar një datë.

Britania, Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara thanë gjithashtu në komunikatë se ata pranuan se ulja e të ardhurave ruse nga energjia ishte thelbësore për të mbështetur Ukrainën dhe premtuan të punojnë për reduktimin e mëtejshëm të importeve të gazit të Moskës. Por, ata nuk ranë dakord për një qëndrim të përbashkët për sanksionet e mundshme mbarë-evropiane ndaj gazit natyror të lëngshëm rus.

Vendet e G7-ës thanë se investimet prej 600 miliardë dollarësh në vit do të nevojiten në rrjetet e transmetimit dhe shpërndarjes së energjisë elektrike deri në vitin 2030, pasi ato rritën zhvillimin e burimeve të rinovueshme.

/SCAN