Search

Franca ka ndaluar fluturimet në distanca të shkurta për të ulur niveln e emitimeve në industrinë e transportit

24 Maj, 2023


Leximi i këtij artikulli zgjatë: 3 minuta

Franca të martën ndaloi zyrtarisht fluturimet e brendshme në linjat e shkurtra që mund të mbulohen me tren në më pak se dy orë e gjysmë – një veprim që synon reduktimin e emetimeve të linjave ajrore.

Megjithëse masa ishte përfshirë në një ligj për klimën e vitit 2021 dhe zbatohej tashmë në praktikë, disa linja ajrore i kishin kërkuar Komisionit Evropian të hetonte nëse ishte e ligjshme.

Ndryshimi do të përjashtojë kryesisht udhëtimet ajrore midis Parisit dhe qendrave rajonale si Nantes, Lyon dhe Bordeaux, me fluturimet lidhëse të paprekura.

Kritikët kanë vënë në dukje se pika e ndërprerjes për udhëtime të krahasueshme me tren është afërsisht tre orëve që duhen për të udhëtuar nga Parisi në qytetin portual të Mesdheut në Marsejë me hekurudhë me shpejtësi të lartë.

Ligji specifikon që shërbimet e trenave në të njëjtën rrugë duhet të jenë të shpeshta, në kohë dhe të lidhura mjaftueshëm për të përmbushur nevojat e pasagjerëve që përndryshe do të udhëtonin me avion – dhe në gjendje të absorbojnë rritjen e numrit të pasagjerëve.

Njerëzit që bëjnë udhëtime të tilla duhet të jenë në gjendje të bëjnë udhëtime me tren në të njëjtën ditë, pasi kanë kaluar tetë orë në destinacionin e tyre.

Qeveria kishte siguruar tashmë pajtueshmërinë e Air France me planin në këmbim të një pakete të mbështetjes financiare për koronavirusin e vitit 2020.

Laurent Donceel, kreu i përkohshëm i grupit të industrisë Airlines for Europe (A4E), i tha AFP se qeveritë duhet të mbështesin “zgjidhje reale dhe domethënëse” për emetimet e linjave ajrore, në vend të “ndalimeve simbolike”.

Brukseli kishte zbuluar se “ndalimi i këtyre udhëtimeve do të ketë vetëm efekte minimale” në prodhimin e CO2, shtoi ai. A4E theksoi strategjinë e vet e emitimeve zero deri në vitin 2050, e cila përfshin kalimin në karburantin e avionëve nga burime jofosile dhe vendosjen e avionëve me bateri ose hidrogjen.

Ndërsa deputetët e Gjelbër kanë bërë thirrje për ndalimin e fluturimeve të vogla private, ministri i Transportit Clement Beaune muajin e kaluar zuri një tarifë më të lartë klimatike për përdoruesit nga viti i ardhshëm.