Search

Flukset rekord të gazit rus – Hungarinë dhe Serbinë përfitues kryesorë

03 Gusht, 2023


Leximi i këtij artikulli zgjatë: 6 minuta

Flukset e gazit të Rusisë drejt Europës arritën një nivel rekord në korrik në shtatë muaj përmes gazsjellësit TurkStream, tregoi një analizë e të dhënave nga S&P Global Commodity Insights më 2 gusht.

Flukset totale të tubacioneve ruse drejt Evropës — duke përjashtuar Moldavinë — arritën në 2.28 Bcm në korrik, niveli më i lartë për dërgesat e tubacioneve që nga dhjetori 2022.

TurkStream është një tubacion gazi natyror që shkon nga Rusia në Turqi. Fillon nga stacioni i kompresorit Russkaya pranë Anapa në rajonin Krasnodar të Rusisë, duke kaluar Detin e Zi deri në terminalin marrës në Kıyıköy. Një pjesë e gazit rrjedh në Serbi dhe në Hungarinë.

Dy nga përfituesit kryesorë të gazit të dërguar në Europë nëpërmjet TurkStream ishin Hungaria dhe Serbia, të cilat të dyja kanë ende lidhje të ngushta me Moskën, pavarësisht agresionit të nisur nga Rusia në Ukrainë.

Furnizimet nëpërmjet TurkStream në Europën Juglindore u rritën fuqishëm në korrik, duke arritur një nivel rekord mujor prej 1.29 Bcm, treguan të dhënat. Niveli i mëparshëm rekord mujor ishte 1.28 Bcm në dhjetor 2021.

Gazprom i Rusisë tha në prill se do të konsideronte furnizimin me gaz shtesë për Hungarinë në vitin 2023 dhe zbatimin e një mekanizmi pagese të shtyrë për çdo dërgesë shtesë të gazit.

Hungaria nënshkroi një marrëveshje 15-vjeçare në shtator 2021 me Gazprom për furnizimin me 4.5 Bcm/vit gaz, por gjithashtu importoi vëllime shtesë të gazit rus në gusht, shtator dhe tetor të vitit të kaluar.

Gazi rus nëpërmjet TurkStream mund të dërgohet edhe në Rumani, Greqi, Maqedoninë e Veriut dhe Bosnje-Hercegovinë. Gazsjellësi filloi të punën në janar 2020.

Pas Rusia filloi luftën në shkallë të plotë në Ukrainë, shumë vende perëndimore zvogëluan ose ndërprenë furnizimin me gaz nga Rusia për të zvogëluar varësinë. Por Serbia edhe në këtë çështje nuk është radhitur me vendet evropiane, por bashkë me Hungarinë po vazhdojnë të marrin gazin rus.

Bashkimi Evropian në vazhdimësi i ka bërë thirrje Serbisë si vend kandidat për BE që të përshtatë politikën e jashtme me të, por Beogradi zyrtar i injoron këto thirrje.

Pavarësisht rritjes, furnizimet nga Rusia mbeten të ulëta dhe janë ende shumë poshtë në kulmin e fundit mujor prej pak më pak se 10 Bcm në mars 2022.

Dërgesat ruse në Evropë me gazsjellës janë aktualisht të kufizuara në flukset nëpërmjet Ukrainës që hyjnë në pikën Sudzha në kufirin Rusi-Ukrainë dhe nëpërmjet vargut evropian të TurkStream.

Furnizimet në Evropë u reduktuan gradualisht deri në vitin 2022, me dërgesat e ndërprera përmes tubacioneve Yamal-Europe dhe Nord Stream, dhe furnizimet u kufizuan ndjeshëm përmes Ukrainës.

Tubacioni me dy tela Nord Stream u godit më pas nga një sulm i dyshuar sabotazhi në fund të shtatorit 2022, duke e bërë sistemin të papërdorshëm.
//Gazeta Express