Search

Çmimet e larta të energjisë ‘largojnë’ prodhuesit nga Evropa

23 Shtator, 2022


Rritja e kostove të energjisë në Evropë po mbyll bizneset dhe po kërcënon një recesion në mbarë bllokun. Megjithatë, jo të gjithë e pranojnë këtë fat. Disa kompani po lëvizin në vende më të lira: SHBA.

Gjigandi i çelikut ArcelorMittal tha në fillim të këtij muaji se do të zvogëlojë përgjysmë prodhimin në një fabrikë çeliku në Gjermani dhe një njësi në një fabrikë tjetër, gjithashtu në Gjermani. Kompania tha se e kishte bazuar vendimin në çmimet e larta të gazit.

Më vete, ArcelorMittal kohët e fundit paralajmëroi se priste që prodhimi i tij i çelikut për tremujorin e katërt të vitit të ishte 1.5 milion ton më i ulët se në tremujorin e fundit të 2023, duke përmendur përsëri çmimet e tepërta së bashku me rënien e kërkesës.

Në të njëjtën kohë, ArcelorMittal në fillim të këtij viti njoftoi se kishte plane për të zgjeruar një operacion në Teksas, duke e përshkruar shtetin si një “rajon që ofron energji shumë konkurruese dhe, në fund të fundit, hidrogjen konkurrues”. Është vetëm një nga kompanitë me bazë në Evropë që kanë filluar të shohin përfitimet e rritjes në Shtetet e Bashkuara, sipas një raporti nga David Uberti i Wall Street Journal.

Uberti citon drejtuesit e industrisë të thonë se nuk ka qenë saktësisht një vendim i vështirë për t’u marrë. Në thelb, sipas raportit, bëhet fjalë për një dilemë të thjeshtë midis palosjes përballë faturave të tepruara të energjisë dhe kalimit në një mjedis energjie shumë më të lirë, të kompletuar me stimuj të rinj për industri të caktuara.

Kimikatet, bateritë, energjia e gjelbër—të gjitha këto janë fusha që do të përfitojnë ndjeshëm nga Akti i Reduktimit të Inflacionit të miratuar muajin e kaluar. Nuk është çudi, pra, që kompanitë aktive në këto fusha e shohin si një ide të mirë ose të zhvendosen ose të zgjerohen në Shtetet e Bashkuara.

Ndërkohë, në Evropë, gjithnjë e më shumë kompani po kalojnë në modalitetin e mbijetesës. Kjo sepse për shumë prej tyre po vjen koha për të rinovuar kontratat e furnizimit me energji elektrike me shoqëritë. Falë inflacionit të energjisë, këto janë vendosur të jenë shumë më të larta se kontratat për vitin aktual, me çmimet e vitit të parë që arrijnë mbi 1000 dollarë në Francë dhe Gjermani.

Liz Alderman e New York Times shkroi në një histori të kohëve të fundit se industritë me energji intensive, si prodhimi dhe prodhimi i plehrave, ishin veçanërisht të cenueshme pikërisht për shkak të nevojave të tyre më të larta për energji. Ajo përmendi rastin e një kompanie prodhuese qelqi, Arc International, e cila po mbyll gjithashtu njësitë e prodhimit për të përballuar kostot më të larta të energjisë.

Komisioni Evropian ka premtuar të ndihmojë duke kufizuar të ardhurat e gjeneruesve të energjisë elektrike që përdorin një burim primar energjie përveç gazit, dhe duke taksuar fitimet “të tepërta” të kompanive të naftës, gazit dhe qymyrit. Sipas KE-së, grumbullimi i parave të gatshme në rrethanat aktuale ishte i gabuar, edhe pse fitimet në vetvete ishin diçka e mirë.

Planet janë për të mbledhur rreth 140 miliardë euro – pothuajse e barabartë me të njëjtën shumë në dollarë, për t’i shpërndarë midis familjeve dhe bizneseve në vështirësi. Kritikët, megjithatë, vënë në dukje se kjo nuk do të jetë e mjaftueshme për të shpëtuar kompanitë nga dështimi. European Aluminium, shoqata e industrisë, madje tha se kostot e energjisë mund të rezultojnë në prishjen e industrisë së aluminit në Evropë.

“Unë mendoj se do të kalojmë dy dimra,” tha shefi ekzekutiv i prodhuesit të produkteve zjarrduruese RHI Magnesita për Wall Street Journal. Megjithatë, nëse gazi nuk bëhet më i lirë, tha Stefan Borgas, “kompanitë do të fillojnë të kërkojnë diku tjetër”.

Duket sikur bizneset që paketojnë dhe largohen drejt juridiksioneve më të lira është një tjetër pasojë e paqëllimshme e politikave të favorizuara nga qeveritë evropiane, veçanërisht në departamentin e energjisë. Është gjithashtu një rrezik më shumë për mbijetesën e bllokut si një formacion konkurrues i industrializuar në të ardhmen. Dhe ky rrezik paraqet një enigmë tjetër për qeveritë dhe administratën në Bruksel për ta zgjidhur në një kohë të shkurtër.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com