Search

Cingolani i Italisë: Kufiri i çmimit të gazit me shumicë është i nevojshëm për të ndaluar manipulimin

23 Qershor, 2022


Propozimi i Bashkimit Evropian për të kufizuar çmimet e gazit me shumicë po fiton vëmendje, sipas ministrit të Tranzicionit Ekologjik të Italisë, Roberto Cingolani, i cili tha gjithashtu se kjo mund të jetë e vetmja zgjidhje afatgjatë për situatën. Ai pohoi se tregtia e gazit TTF është subjekt i manipulimit.

“Kompanitë po mbyllen dhe familjet janë në telashe jo sepse ka mungesë reale të gazit, por sepse dikush pas tastierës ka vendosur të rrisë çmimin, që t’i detyrojë të paguajnë më shumë. Ne duhet të vendosim një kufi… Duhet të shmangim një skenar në të cilin dikush zgjohet një mëngjes dhe vendos një çmim të çmendur”, tha Ministri për Tranzicionin Ekologjik të Italisë, Roberto Cingolani.

Nuk është një krizë gazi, por një krizë tregu, sipas tij. Cingolani sugjeroi se ka manipulime në bursën e gazit TTF, ku përcaktohen çmimet standarde evropiane, përcjell balkangreenenergyneës.

Sa i përket propozimit të Italisë për të kufizuar çmimet e gazit me shumicë në mënyrë që inflacioni i energjisë të frenohet dhe të mund të ulen majat, ai tha se shumë vende kanë filluar ta shikojnë atë me vëmendje të madhe dhe se Komisioni Evropian “po flet për këtë”. Cingolani shprehu optimizëm se “diçka” mund të arrihet dhe vuri në dukje se nisma fillimisht ishte kundërshtuar.

Kriza energjetike në Evropë po përkeqësohet pasi Rusia uli ndjeshëm furnizimet me gaz

Gazprom i Rusisë ka ndërprerë ose përgjysmuar dërgesat e gazit në disa vende të Bashkimit Evropian, duke shkaktuar një rritje të çmimeve dhe masa emergjente, duke përfshirë planet për të kufizuar furnizimin në objektet industriale. Cingolani tha se sistemi duhet të ndryshohet në mënyrë që çmimi i energjisë elektrike të rinovueshme të jetë i pavarur nga ai i karburanteve fosile, shkruan balkangreenenergyneës.

Në anën tjetër, BE po reformon tregjet e gazit dhe energjisë elektrike mes përkeqësimit të krizës energjetike.

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Josep Borell tha javën e kaluar se Komisioni Evropian po zhvillon një treg të ri të energjisë elektrike ku çmimet nuk do të varen nga gazi. “Kjo është pjesë e luftës sonë kundër ndryshimeve klimatike; të rregullojmë rregulla të arsyeshme dhe të kemi një sistem të mirë për të rregulluar çmimet e energjisë”, theksoi ai.

Ndryshe, Portugalia dhe Spanja lansuan një mekanizëm kufiri të çmimit të gazit në fillim të këtij muaji për ndërmarrjet energjetike, në mënyrë që të ulin çmimet e energjisë elektrike me shumicë në tregun iberik të energjisë elektrike (MIBEL). Qeveri të tjera po përgatisin masa të ngjashme.