Search

BE u ofron prodhuesve të baterive 3 miliardë euro për të zhvilluar industrinë e automjeteve elektrike

07 Dhjetor, 2023


Prodhuesve të baterive në BE u ofrohen 3 miliardë euro subvencione, ndërsa blloku përpiqet të arrijë Kinën duke nxitur industrinë e automjeteve elektrike. Komisioni Evropian e propozoi shumën të mërkurën si pjesë e një marrëveshjeje të mundshme me Mbretërinë e Bashkuar për të shtyrë futjen e tarifave për shkak të automjeteve elektrike të goditura që tregtohen midis të dyjave nga 1 janari.

3 miliardë euro do të vijnë nga Fondi i Inovacionit të BE-së, i cili merr para nga shitjet e lejeve të emetimit të karbonit, dhe do të jenë të disponueshme deri në fund të vitit 2026. Pagesat do të shkojnë për bateritë më efikase dhe më të qëndrueshme. Një zyrtar i BE-së tha: “Problemi me të cilin përballemi tani është se nuk kemi bateri të mjaftueshme ose nuk kemi mjaftueshëm kimikate. Ne duam që këto bateri të ndërtohen në Evropë ose në MB. Por ne nuk jemi ende atje.” Qëllimi është që industria e BE-së të mund të sigurojë 70 për qind të nevojave të saj brenda vendit.

Prodhuesit e makinave duke përfshirë Renault dhe Mercedes-Benz e mirëpritën këtë veprim. “Ne na duhet vetëm pak më shumë kohë,” tha Luca de Meo, shefi ekzekutiv i Renault dhe president i grupit evropian të prodhuesve të makinave Acea. “Nuk do të thotë që një ditë kjo gjë nuk do të zbatohet, sepse është pjesë e marrëveshjeve që u nënshkruan mes BE-së dhe Britanisë së Madhe”, shtoi ai. Sipas Marrëveshjes së Tregtisë dhe Bashkëpunimit (TCA) ndërmjet BE-së dhe MB-së pas Brexit-it, tarifat 10 për qind do të kishin filluar më 1 janar. Rregullat e ndërlikuara të origjinës diktojnë që vlera e pjesëve të nevojshme për t’u bërë në MB ose BE për të shmangur tarifat do të ishte rritur në 45 për qind më 1 janar. Meqenëse bateritë përbëjnë 30-40 për qind të vlerës së një makine, ajo në fakt përjashtuar përdorimin e njësive të energjisë të prodhuara jashtë rajonit.

Prodhuesi suedez i baterive Northvolt e mirëpriti njoftimin. “Nëse përdoret si duhet, ky mekanizëm mund të nxisë më tej garën drejt krijimit të baterive më të qëndrueshme dhe rrethore, duke i dhënë Evropës një avantazh konkurrues, duke lëvizur gjithashtu drejt realizimit të qëllimeve të marrëveshjes së Parisit.” Dy diplomatë evropianë thanë se subvencioni i baterive ishte i nevojshëm për të arritur marrëveshjen franceze për vonesën në vendosjen e tarifave, gjë që kërkon një ndryshim traktati. Franca kishte paralajmëruar se dhënia e një vonese rrezikonte të krijonte një precedent që mund të shfrytëzohej nga Londra për të argumentuar për ndryshime të tjera në marrëveshje. Ka disa impiante baterish në punë, duke përfshirë një nga Envision AESC të Kinës dhe ProLogium të Tajvanit. Projekti prej 5.2 miliardë eurosh do të marrë një subvencion shtetëror prej 1.5 miliardë eurosh. Një shumicë e cilësuar e 27 vendeve anëtare tani duhet të pajtohet me propozimin, por me Gjermaninë dhe rreth 20 qeveri të tjera në favor, zyrtarët besojnë se kjo do të ndodhë shpejt.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar tha: “Ne kemi një ambicie të përbashkët për të rritur prodhimin vendas të automjeteve elektrike dhe zinxhirët e furnizimit të baterive, dhe ky propozim është një hap pozitiv drejt ofrimit të sigurisë afatgjatë për industrinë duke siguruar që ajo të mbetet konkurruese globalisht.” Sipas kushteve të TCA, Mbretëria e Bashkuar mund të sfidojë ndihmën shtetërore që u jepet industrive të BE-së. Londra i ka ofruar Tata-s 500 milionë funte për të ndërtuar një fabrikë baterish, por parlamentarët paralajmëruan javën e kaluar se vendi mbeti jashtëzakonisht i pamjaftueshëm për kapacitetin e prodhimit të baterive. Një zyrtar i qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar tha se kancelari Jeremy Hunt kishte njoftuar miliarda paund mbështetje për prodhimin në deklaratën e vjeshtës të muajit të kaluar, duke përfshirë prodhimin e makinave elektrike.