Search

BE-ja mbështet fondin e fokusuar në uljen e humbjes së energjisë

20 Nëntor, 2023


Një fond privat që planifikon të ndërtojë projekte energjetike në vende të tilla si spitale dhe qendra të dhënash për të reduktuar humbjen e energjisë, ka siguruar mbështetje nga krahu i investimeve të Bashkimit Evropian. Fondi Evropian i Investimeve (EIF) tha se kishte investuar 125 milionë euro në ‘Fondin e Zgjidhjeve të Energjisë së Gjelbër’, i cili drejtohet nga Kapitali i Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDCL).

Investimi ndihmoi fondin të arrinte objektivin e tij të mbledhjes së fondeve prej 650 milionë euro (707 milionë dollarë) muajin e kaluar. “Ne shohim një dështim të madh tregu. Efikasiteti i energjisë është një fushë ku ka nevoja të jashtëzakonshme,” i tha Reuters Zëvendës Shefi Ekzekutiv i EIF Roger Havenith, duke e përshkruar investimin si të parën e EIF në një fond të fokusuar në efikasitetin e energjisë.

Havenith tha se investimi do të ndihmonte në avancimin e prioriteteve të politikës së BE-së për trajtimin e ndryshimeve klimatike dhe fondi kishte rënë dakord të vendoste 66% të kapitalit të tij brenda 27 vendeve anëtare të bllokut. “Ne futemi në fonde ku shohim një vlerë të shtuar të veçantë dhe ku nuk po mbytemi nga investitorët privatë,” tha ai.

EIF shpenzon rreth 13-15 miliardë euro në vit dhe synon fonde individuale deri në rreth 1 miliard euro në madhësi, me një investim mesatar prej 85 milionë euro. Ndërsa përpjekjet globale për të ulur emetimet e karbonit i kanë dhënë përparësi energjisë së ripërtëritshme, CEO i SDCL Jonathan Maxwell tha se “një problem i rëndësishëm është që kaq shumë energji humbet”. “Sekreti i madh i ndyrë,” tha ai, është se 70% mund të harxhohet në udhëtimin nga molekula te nxjerrja, konvertimi, gjenerimi dhe shpërndarja.

Përpjekjet globale për të gjelbëruar rrjetin elektrik dhe për të zëvendësuar lëndët djegëse fosile do të dështojnë të reduktojnë emetimet mjaft shpejt, përveç nëse humbja e energjisë pakësohet në të njëjtën kohë, tha ai. M&G Investments dhe Fondi i Investimeve Strategjike të Irlandës investuan gjithashtu në fond dhe Maxwell tha se stimujt “shumë tërheqës” të tregut sipas Aktit të SHBA-së për Reduktimin e Inflacionit dhe skemave të ndryshme të BE-së do të rrisin kthimet.

Projektet tipike do të jenë ndërtimi i një impianti energjie diellore ose termocentrali nga mbeturinat. Fondi do të ndihmojë gjithashtu në rinovimin e ndërtesave. Projektet e energjisë së ripërtëritshme, veçanërisht era në det të hapur, kanë pasur një vit të vështirë me bllokime të zinxhirëve të furnizimit, presione inflacioniste dhe lejimin e vonesave duke shtrydhur marzhet. Investitorët kanë hedhur stoqe të energjisë më të pastër. Banka Evropiane e Investimeve (EIB), e cila është aksioneri kryesor në EIF, ka investuar më parë në një fond britanik të efiçencës së energjisë të drejtuar nga SDCL.