Search

Barbados do të ndërtojë 60 MW kopshte diellore të komunitetit

20 Nëntor, 2023


Jurchen Technology dhe Blue Circle Energy kanë rënë dakord të ndërtojnë një portofol 60 MW të projekteve diellore në 11 famulli në Barbados. Projekti përbëhet nga panele të montuara në tokë duke përdorur zgjidhjen e rafteve PEG EW (PEG) të Jurchen Technology. Prodhuesi i impianteve diellore deklaron se sistemi i tij PEG i ndërtuar me një pjerrësi tetë gradë prodhon 225% më shumë rendiment të tokës sesa gjurmuesit dhe sistemet me anim fiks. Kjo është për shkak të hapësirës minimale midis moduleve që rrjedh nga dizajni i tyre këndor. Raftet do të vendosen gjithashtu në lartësinë e belit, duke përdorur një plan aerodinamik që kompania thotë se është projektuar për t’i bërë ballë erës ekstreme nga uraganet.

Portofoli do të përfshijë sistemet e ruajtjes së energjisë së baterive (BESS) ose të lidhura me rrjetin primar të Barbados ose të përhapur në 50 vendet e projektit, të cilat do të funksionojnë si kopshte diellore të komunitetit. Diskutimet rreth tarifave për BESS të portofolit janë ende në vazhdim dhe duhet të merret një vendim përpara se të fillojë ndërtimi i projektit. “Ne po presim me padurim një tarifë komercialisht të qëndrueshme në fillim të vitit 2024”, tha Cameron Steinman, president i Blue Circle Energy.

Barbados synon të jetë shteti-ishull i parë 100% i ripërtëritshme dhe neutral ndaj karbonit deri në vitin 2030, siç përshkruhet në dokumentin e tij të Politikës Kombëtare të Energjisë. Raporti përfshin 10 qëllime të përqendruara rreth krijimit të një portofoli të larmishëm, të përballueshëm dhe të besueshëm të opsioneve të energjisë së ripërtëritshme që promovojnë të drejtën ekonomike të Barbadosve në mënyra të ndryshme. Rritja e pavarësisë energjetike të vendit është një tjetër qasje për realizimin e këtij misioni.

Nuk është nevoja për të blerë naftë ndërkombëtare duke përdorur rezerva valutore (kryesisht dollarë) për termocentralet krijon hapësirë ​​për t’i shpërndarë ato fonde drejt nismave të tjera domethënëse të infrastrukturës, tha Steinman. Sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë së Ripërtëritshme, 95% e furnizimit me energji të Barbados u importua në vitin 2020. Nafta siguroi furnizimin më të rëndësishëm me energji me 92%, e ndjekur nga burimet e ripërtëritshme me 5% dhe gazi me 3%. Bioenergjia dhe solare ishin gjeneruesit më të mëdhenj të energjisë së ripërtëritshme me 62% dhe 38%, respektivisht.

“Përdorimi i zgjidhjes së raftit PEG EW të Jurchen Technology për të ndërtuar një portofol të impianteve diellore 60 MW në të gjithë Barbadosin përfaqëson një hap të rëndësishëm drejt synimeve tona të energjisë së ripërtëritshme”, tha Lisa Cummins, ministrja e energjisë në Barbados.