Search

Ankaraja do të ndërtojë një central të tretë bërthamor

17 Shtator, 2023


Bisedimet Ankara-Pekin për ndërtimin e një termocentrali të tretë bërthamor në Trakinë Lindore po përparojnë, thotë ministri turk i Energjisë.

Bisedimet midis Turqisë dhe Kinës për ndërtimin e një termocentrali të tretë bërthamor në Turqi, në Trakinë Lindore, kanë shënuar përparim, tha dje ministri turk i Energjisë Alparslan Bayraktar.

“Ne kemi qenë në diskutime me një kompani kineze për një kohë të gjatë dhe arritja e një marrëveshjeje përfundimtare është e mundur brenda disa muajsh,” tha ministri turk, duke folur në Ankara për gazetarët, korrespondentët e mediave të huaja.

Turqia synon vendosjen e 20 gigavat kapaciteteve prodhuese bërthamore deri më 2050

Lexo më shumë

Siç theksoi ai, ka pasur “negociatat adekuate” “për disa pjesë specifike të marrëveshjes” në lidhje me ndërtimin e termocentralit bërthamor.

“Jemi mjaft afër. Ka disa dallime, por ato nuk janë të rëndësishme. Prandaj, ne jemi në gjendje të plotësojmë boshllëqet dhe të përfundojmë një marrëveshje me Kinën së shpejti”, tha Bayraktar.

Centrali bërthamor i Turqisë i ndërtuar nga Rusia mund të përforcojë ndikimin e Moskës në rajon

Lexo më shumë

Ankaraja ka në plan të ndërtojë centralin e tretë bërthamor të Turqisë në Trakinë Lindore, ndërkohë që po punohet për të përcaktuar vendndodhjen e saktë.

Ndërtimi i katër reaktorëve për termocentralin e parë bërthamor të vendit, i inauguruar në prill në provincën jugore të Mersinit, është duke u zhvilluar, me reaktorin e parë që pritet të vihet në punë këtë vit.

Fabrika e dytë është planifikuar të ndërtohet në provincën veriore të Sinopit.